Lækre brød og kager – med bagemaskine

Forside, Friskbagt brød - med bagemaskinerFindes der noget mere lækkert end duften og smagen af nybagt brød?

Personligt elsker jeg nybagt brød, men har aldrig været vild med selv at bage, da det altid efterlod mit køkken i et stort rod og med en masse opvask. Men nu, hvor jeg har fået fingrene i en bagemaskine, elsker jeg at bage. Det er nemt, og det sviner ikke! Det eneste jeg skal gøre er, at fylde maskinen op med de ingredienser, der hører til den valgte opskrift og i løbet af nogle timer har jeg det lækreste nybagte brød uden besvær, rod eller opvask!

Det er derfor med stor fornøjelse, jeg har udgivet to bagebøger med opskrifter udelukkende til bagemaskiner. Siden den første bog udkom, har jeg forsøgt mig med brød af alverdens slags og har eksperimenteret og haft alle tænkelige ingredienser i bagemaskinen – nogle ingredienser med større succes end andre. For at give andre lige så gode oplevelser med bagemaskiner, som jeg selv har haft har jeg samlet en håndfuld af mine favoritopskrifter samt lidt tips og informationer om brugen af bagemaskiner.

Tips

I alle opskrifterne er der forklaret, hvilket program brødet skal bages på, men da der er forskel på bagemaskinerne, kan det være nødvendigt at læse i brugermanualen, for at finde ud af hvilket program der passer bedst til det, der anvendes i opskrifterne. Dog har de fleste bagemaskiner stort set samme funktioner, men kalder programmerne noget forskelligt. Alle bagemaskiner kan bage lyst, mørkt og sødt brød, og det er de 3 funktioner, der anvendes til alle opskrifterne

Opskrifterne er lavet med udgangspunkt i en slags bagemaskine, og derfor kan det være, at ingredienserne skal tilsættes anderledes i en anden maskine. Og da rækkefølgen samt ingrediensmængden er yderst vigtig for det endelige resultat, er det meget vigtigt at læse brugermanualen godt igennem, inden man går i gang. Der er muligvis også en forskel i måden, maskinerne bager på. Så hvis et brød bliver for fugtigt, kan man prøve at tilsætte lidt ekstra mel næste gang eller hvis brødet bliver for tørt, kan der tilsættes lidt ekstra væde.

Nedenfor vil jeg kort nævne de mest normale ingredienser, der anvendes i stort set alle opskrifter.

Mel

Mel anvendes i alle opskrifterne. Mel fås i mange forskellige slags, som fx hvedemel, durum hvedemel, speltmel, grahamsmel osv. Fælles for alt mel, uanset hvilken type der anvendes er, at det er meget vigtigt, man er præcis med målene, da brødene ellers kan få en forkert konsistens. I opskrifterne kan man desuden eksperimentere med meltyperne, hvis man ønsker at variere brødene.

Væde

Væde som vand, juice, saft, kokosmælk og mælk anvendes i alle opskrifterne. Væden skal helst have en temperatur på mellem 30° og 40°, da gærens funktion bliver ødelagt, hvis væden enten er for varm eller kold. Når man bager med bagemaskine er det vigtigt, at væden kommer i først, og man derefter putter resten af ingredienserne i – og altid slutter af med tørgæren.

Tørgær

Tørgær anvendes i alle opskrifterne, da det giver den bedste hævning. Der kan godt anvendes almindelig gær, men den bør så smuldres godt i lunkent vand, inden den puttes i bagemaskinen. Man bør dog kun bruge almindelig gær, hvis ikke det er muligt at få tørgær, da brødene bliver bedst med tørgær. Når man putter ingredienserne i bagemaskinen, må gæren ikke komme i kontakt med væde eller salt, da det ødelægger gærens egenskaber. Det er især vigtigt at huske, hvis man programmerer bagemaskinen til at lave brødet natten over el.lign. Derfor anbefaler jeg altid at komme gæren i som det sidste. Der står i opskrifterne, i hvilken rækkefølge ingredienserne skal tilsættes.

Salt

Salt anvendes for at fremhæve brødenes smag og aktivere gæren, så brødene bliver lækre og luftige.

Sirup, honning, nødder og frugter

Sirup, honning, nødder og frugter anvendes for at give smag og variation til opskrifterne.

Smør

Smør anvendes i flere af opskrifterne for at give smag, og det er samtidig med til at gøre brødene mere smidige. Det aktiverer, og forbedrer desuden også hævningen.

Sukker

Sukker anvendes i flere af opskrifterne, hvilket giver brødene sødme og aktiverer hævningen.

Æg

Æg anvendes også i flere af opskrifterne. Ud over at give brødene et højere indhold af protein forbedrer æg også hævningen.

Alle opskrifterne er lavet med udgangspunkt i maskiner, der kan bage brød der vejer 1000 g. Har man en bagemaskine, der kan bage større brød, kan opskrifterne ganges op så opskrifterne passer til lige netop den størrelse brød, der ønskes. Mange bagemaskiner kan desuden indstilles til at bage brødene med blød, medium eller sprød skorpe og der skal man bruge, den indstilling man foretrækker.

Opskrifter

Tranebærbrød

Til dette brød skal der anvendes:

  • 3,5 dl tranebærjuice
  • 50 g tørrede tranebær
  • 500 g durum-hvedemel
  • 5 g havsalt (evt. almindelig)
  • 5 g tørgær (25 g normal gær)

1. Tag bageformen ud af bagemaskinen.
2. Hæld tranebærjuicen i bageformen.
3. Tilsæt derefter havsalt og durum-hvedemel i nævnte rækkefølge.
4. Lav en lille lomme i melet, og tilsæt tørgæren.
5. Put bageformen i bagemaskinen.
6. Vælg menuen til sødt brød, og vælg brødstørrelsen på 1000 g.
7. Tænd maskinen.
8. Tilsæt tranebærrene når signaltonen lyder.
9. Vent derefter til brødet er bagt færdigt.

Dette er et lidt anderledes brød, men hvis man er til tranebær, smager det helt fantastisk. Det er et godt madbrød, men kan også spises som snack eller mellemmåltid.

Chokoladekage

Til denne kage skal der anvendes:

  • 1 dl vand
  • 20 g blødt smør
  • 2 æg
  • 150 g sukker
  • 175 g hvedemel
  • 2 spsk. kakao
  • 50 g hakkede hasselnødder
  • 75 g hakket mørk chokolade
  • 25 g bagepulver

1. Tag bageformen ud af bagemaskinen.
2. Hæld vandet i bageformen.
3. Tilsæt derefter smør, sukker, æg, hasselnødder, kakao, mørk chokolade og hvede-mel i den nævnte rækkefølge.
4. Lav en lille lomme i melet, og tilsæt bagepulveret.
5. Put bageformen i bagemaskinen.
6. Vælg menuen til hurtigt brød, og vælg brødstørrelsen på 1000 g.
7. Tænd maskinen, og vent til kagen er bagt.

Denne chokoladekage er rigtig god, men skal nok skæres i mindre stykker ved servering, da det har form som et franskbrød. I stedet for hasselnødder kan der anvendes mandler. Man kan også lave lidt chokoladeglasur, der smøres på inden kagen skal spises.
Når kagen er færdig, skal man lade den afkøle i bageformen i 15-20 minutter, da kagen ellers smuldrer.

Sesamkage

Til denne kage skal der anvendes:

  • 0,5 dl vand
  • 1 dl vindruekerneolie
  • 150 g brun farin
  • 2 æg
  • 50 g sesamfrø
  • 100 g revet gulerod
  • 150 g hvedemel
  • 15 g bagepulver

1. Tag bageformen ud af bagemaskinen.
2. Hæld vandet og olien i bageformen.
3. Tilsæt derefter brun farin, æg, sesamfrø, revet gulerod og hvedemel i den nævnte rækkefølge.
4. Lav en lille lomme i melet, og tilsæt bagepulveret.
5. Put bageformen i bagemaskinen.
6. Vælg menuen til hurtigt brød, og vælg brødstørrelsen på 1000 g.
7. Tænd maskinen, og vent til kagen er bagt.

Dette er en anderledes men ganske lækker kage. Man kan eventuelt tilsætte lidt hakkede nødder eller chokolade og på den måde variere kagen.
Når kagen er færdig, skal man lade den afkøle i bageformen i 15-20 minutter, da kagen ellers smuldrer.

Kokoskage

Til denne kage skal der anvendes:

  • 1 dl mælk
  • 150 g blødt smør
  • 3 æg
  • 1 spsk. citronsaft
  • 150 g sukker
  • 200 g hvedemel
  • 100 g kokosmel
  • 15 g bagepulver

1. Tag bageformen ud af bagemaskinen.
2. Hæld mælken i bageformen.
3. Tilsæt derefter smør, sukker, citronsaft, æg, kokosmel og hvedemel i den nævnte rækkefølge.
4. Lav en lille lomme i melet, og tilsæt bagepulveret.
5. Put bageformen i bagemaskinen.
6. Vælg menuen til hurtigt brød, og vælg brødstørrelsen på 1000 g.
7. Tænd maskinen, og vent til kagen er bagt.

Denne kage er rigtig lækker, og ønsker man at bruge rigtig kokos, skal man endelig gøre det. Man kan også tilsætte hakkede hasselnødder, pistacienødder eller valnødder, men så skal nødderne hakkes meget fint.
Når kagen er færdig, skal man lade den afkøle i bageformen i 15-20 minutter, da kagen ellers smuldrer.

Chokolade- og kanelbrød

Til dette brød skal der anvendes:

  • 2 dl vand
  • 1 dl mælk
  • 25 g blødt smør
  • 1,5 spsk. kanel
  • 60 g smeltet mørk chokolade (60-70 %)
  • 25 g sukker
  • 400 g hvedemel
  • 5 g salt
  • 5 g tørgær (25 g normal gær)

1. Tag bageformen ud af bagemaskinen.
2. Hæld vandet og mælken i bageformen.
3. Tilsæt derefter smør, kanel, chokolade, sukker, salt og hvedemel.
4. Lav en lille lomme i melet, og tilsæt tørgæren.
5. Put bageformen i bagemaskinen.
6. Vælg menuen til lyst brød, og vælg brødstørrelsen på 1000 g.
7. Tænd maskinen, og vent til brødet er bagt.

Dette brød er for de lækker- og kagesultne. Det smager fantastisk, som det er, men skærer man brødet i fine skiver og kommer glasur på, kan man også spise det som en kage. Ønsker man at variere brødet, kan man tilsætte lidt revet æble.
Når brødet er færdigt, skal man lade det afkøle i bageformen i 5-10 minutter, da brødet ellers kan smuldre.

Honning- og mandelbrød

Til dette brød skal der anvendes:

  • 4 dl vand
  • 50 g honning
  • 50 g mandler
  • 500 g hvedemel
  • 10 g sukker
  • 5 g salt
  • 4 g tørgær (20 g normal gær)

1. Tag bageformen ud af bagemaskinen.
2. Hæld vandet i bageformen.
3. Tilsæt derefter sukker, salt og hvedemel i nævnte rækkefølge.
4. Lav en lille lomme i melet, og tilsæt tørgæren.
5. Put bageformen i bagemaskinen.
6. Vælg menuen til sødt brød, og vælg brødstørrelsen på 1000 g.
7. Tænd maskinen.
8. Hak derefter mandlerne fint, og tilsæt dem når signaltonen lyder.
9. Vent derefter til brødet er bagt færdigt.

Dette brød er rigtig lækkert friskbagt og smager fantastisk til morgenmad eller mellemmåltid. Brødet kan laves uden sukker, men man bør så bruge 6 g tørgær i stedet for de normale 4 g. Det er også muligt at anvende noget mere groft mel, men så skal der kun anvendes 450 g mel i stedet.

M&M’s-brød med peanuts

Til dette brød skal der anvendes:

  • 4 dl vand
  • 150 g M&M’s med peanuts
  • 450 g durum-hvedemel
  • 5 g sukker
  • 5 g salt
  • 5 g tørgær (25 g normal gær)

1. Tag bageformen ud af bagemaskinen.
2. Hæld vandet i bageformen.
3. Tilsæt derefter sukker, salt og durum-hvedemel i nævnte rækkefølge.
4. Lav en lille lomme i melet, og tilsæt tørgæren.
5. Put bageformen i bagemaskinen.
6. Vælg menuen til sødt brød, og vælg brødstørrelsen på 1000 g.
7. Tænd maskinen.
8. Hak derefter M&M’serne fint, og tilsæt dem når signaltonen lyder.
9. Vent derefter til brødet er bagt færdigt.

Dette brød er til slikmundene, der har brug for lidt sødt til kaffen eller som snack. Det er også ideelt til børnefødselsdage eller som dessert sammen med noget godt is.

God bagning!

14 Comments
  1. Søren Buch 6 år ago

    Hej Bo.
    Har lige set din side for første gang. Jeg kan se der er mange opskrifter jeg kunne tænke mig at prøve, men jeg mangler en brødopskrift. Jeg plejer at bage speltbrød, men kunne godt tænke mig at prøve at variere det lidt. Jeg prøvede at komme Durummel i, men det klumpede bare og blev ikke til noget. Jeg kunne godt lide at høre om du har en opskrift med disse 2 ingridienser i? Jeg har både fint og groft speltmel.
    Med venlig hilsen
    Søren

    • Bo Christiansen 6 år ago

      Hej Søren
      I begge bagemaskinebøger er der opskrifter med speltmel. I den første bog er der 2 og i min anden bagemaskinebog – Friskbagt brød – med bagemaskine er der 3 opskrifter med speltmel. Derudover er der en række opskrifter, hvor du vil kunne erstatte noget af melet med spelt i stedet.
      Mvh
      Bo

  2. Lotte 4 år ago

    Hej.
    I dit honning og mandelbrød, er der ikke beskrevet hvornår honningen skal tilføres.
    Er det i starten eller sammen med mandlerne senere?
    Tak 🙂
    Lotte

    • Author
      Bo Christiansen 4 år ago

      Hej Lotte

      Du tilsætter honningen sammen med alle de andre ingredienser.

      Mvh og god fornøjelse

      Bo

  3. Author
    Bo Christiansen 4 år ago

    Hej Lotte

    Du tilsætter honningen sammen med alle de andre ingredienser.

    Mvh

    Bo

  4. Bodil Steen Johansen 3 år ago

    Hej Bo.

    Jeg har lige købt mig en bagemaskine og prøvet opskruft nr 1, det brød var tørt og uspiseligt.
    Hvor kan jeg købe din bagebog?

    Venlig hilsen
    Bodil

  5. Anette 3 år ago

    Hej

    Hvad skal man kigge efter af program hvis man vil bage kage i bagemaskinen
    Er det bare sødt brød ?
    Jeg har en Point bagemaskine som har flg. programmer
    basis
    franskbrød
    fuldkorn
    sødt
    ultra hurtigt
    hurtigt
    europæisk
    dej og bageldej
    syltetøj
    bag

    • Author
      Bo Christiansen 3 år ago

      Hej Anette

      Jeg ville prøve enten sødt eller hurtigt, når ikke der er et decideret kageprogram. For det kommer an på hvor mange gange det æltes og hvor meget det skal hæve.

      Mvh

      bo

  6. Michael Bjørkhof 3 år ago

    hvor kan man købe disse bøger

  7. Tina Eriksson 2 år ago

    Hej .
    Jeg kunne godt tænke mig at prøve nogle at dine opskrifter til min bagemaskine, men de fleste af dine opskrifter står der program hurtig og 1000g , min bagemaskine har kun 900g .
    Det er en kenwood rapid maskine jeg har.
    Tror du jeg skal ændre noget i opskrifterne eller kan jeg lave opskrifterne som de står ?

    På forhånd tak 😉
    Mvh Tina.

    • thomas 2 år ago

      Jeg ville helt sikkert bare bruge opskriften som den er, mon ikke det kan være der 🙂

  8. Tina Eriksson 2 år ago

    Tak for svar ?? Jeg har nu købt ind til kanel brødet og M&M ‘s brødet – kan næsten ikke vente ?
    Kan man bruge dine bøger og opskrifter til at lave boller istedet for brød – feks med M&M brødet ?
    Hilsner Tina.

  9. Bo Christiansen 2 år ago

    Hej Tina
    Ja, du kan sagtens bruge opskriften og lave boller i stedet. Vil tro at de skal have 12-15 minutter ved 200 grader
    Mvh
    Bo

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2019 Madmagasinet

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account