Nu er det snart Advent…
Der er en tid jeg holder rigtig meget af – nå ja, hvis jeg skal være ærlig så holder jeg af alle tider på året, men der er nu noget særligt over julemåneden. Der er lidt mere hygge, lidt mere varme, lidt mere stress, og lidt mere af al ting – én tid jeg bare elsker.
Æbleskiver er i min familie en fast del af de 4 Advent Søndage og da jeg jo ikke rigtig kan tåle ret meget sukker eller fedt, så har det i mange år været en tradition, at vi altså bager vores æbleskiver selv! – det betyder så også at mine børn slet ikke bryder sig om de købte, og min mands børn, kommer glad og gerne hjem alle de søndage de kan overkomme, fordi vores tradition med æbleskiver og glögg næsten er mere vigtig end selve juleaften. De fire søndage betyder gæstebud, således at vi, når vi kommer til selve juleaften, har set både venner og familie til adventshygge.
Jeg bager som regel omkring et pænt stykke over 100 æbleskiver pr. søndag og i “gamle dage” startede det hele med at oldebedste kom med sit æbleskivejern en times tid før de andre ankom, og så gik hende og jeg i gang med at lave dej og vende skiver. Hun blev desværre kun 94 år gammel og i de sidste 3 år, har jeg måtte bage dem selv, men jeg arvede æbleskivejernet og opskriften, så med to jern, så det i virkeligheden ret hurtigt. Jeg kommer dem ind i ovnen ved 50 grader, så de holder sig varme til vi alle kan sidde ned og hygge os med at spise dem sammen.
Min jul starter som regel én af de sidste dage i november, hvor jeg sætter rosiner i blød i rom eller cognac, jeg plejer at lave en pænt stort glas, så jeg har til julens glögg – når de står på køl kan de holde helt til jul og smager bare så lækkert (laver man for lidt kan man jo altid lave flere, men de har godt af at trække et par dage)
I ugens løb havde jeg så lavet glögg ekstrat af rødvin og krydderier, så det var klar til dagen.
Glögg Ekstrat
(nok til at blande med ca. 7 flasker rødvin – det kan holde sig på køl i flere uger)
1 liter rødvin koges sammen med
- en lille håndfuld kardemomme kapsler (de grønne)
- en lille håndfuld nelliker
- 5 stjerneanis
- 8-10 kanelstænger
- 3 tørret ingefærstykker
- Hvis man i løbet af efteråret bruger vanillestænger, så gem stængerne og kom dem i – det er rigtig godt
- 4 dl sukker/eller sødemiddel svarende til 300 gram sukker
- 2 økologiske appelsiner, både skal og juice skal i
- 2 økologiske citroner, både skal og juice skal i
- samt 3 dl vand.
Det hele skal koges sammen i ca. 15 minutter og derefter skal det stå og blive kold. Jeg lader det som regel stå med krydderier til næste dag, hvor jeg så sier det fra, sætter ekstraten på køl og så er den klar til selve glöggen.
Når der skal laves glögg:
- ca. 2 dl ekstrat
- 1 flaske rødvin
- en portion af rom og rosiner
- en god håndfuld grovhakket mandler
- 2 dl portvin.
- varmes op til ca. 85 grader
Æbleskiver ca. 50 stykker
- 500 gram mel
- 1 tsk natron
- 2 tsk vanillesukker
- 1 spsk sukker/10 dråber sødemiddel
- 1 liter kærnemælk
- 4 æg
de tørre ingredienser kommes i en skål og røres glat med kærnemælk og 4 æggeblommer
pisk 4 æggehvider stive og vend dem i, lige inden de skal bages.
bages i palmin – man kan nøjes med at bruge meget lidt, og de bliver meget flotte og sprøde af palminen.
Hvis man har lyst så er det sjovt at komme små stykker af æbler inden i skiverne.
Håber I får nogle dejlige søndage i advent, med hygge, varme og glæde
mvh Kitty
Uhmm, jeg er altid på jagt efter en god opskrift på æbleskiver 🙂
Mange hilsner
Birthe
Hej Birthe,
det er også noget af det mest hyggelige man kan – og så smager de bare så meget bedre end de købte. I nogle familier kommer man kardemomme i, men så ville jeg få “dødstrusler” – så det tør jeg ikke.
Har man travlt, kan man også bare komme de hele æg i, de bliver så fine alligevel.
Det med palminen er meget nyt for mig – før bagte jeg dem i smør, men de blev flade i ovnen, så læste jeg et sted at hvis man brugte palmin, så forblev de smukke og runde – og det virker??? – jeg har ikke fundet ud af hvorfor!
Da jeg ofte bruger dine opskrifter – så er jeg kun glad for at du måske kan bruge min 🙂
masser af gode tanker
Kitty
Ok, det har jeg heller aldrig hørt før – det med palminen 🙂 Det skal jeg da prøve, for mine bliver også altid helt flade og dermed ikke så pæne….
Jeg kommer altid fintrevet citronskal og kardemomme i – som jeg elsker – men det kan man jo heldigvis altid tilpasse 😀
Mange hilsner
Birthe
Smiler – har prøvet at spørge både mine børns far – der er kok – og mine kollegaer der er uddannet husholdningslærer… ingen kan svare mig på, hvorfor i alverden palmin gør en forskel på at de forbliver runde – selv efter genopvarming (blev afprøvet i går) – var de runde
kh
Kitty
Hej Kitty
Jeg har søgt lidt på forskellige sider for at finde ud af hvorfor æbleskiverne bliver flade og hvordan man får dem helt runde. Jeg har prøvet alt fra at skifte fra bagepulver til natron, stege i olie, svinefedt, margarine og som du i palmin. Intet virker!
Men måske kan grunden være at der er for meget varme på panden og derved tror man at de er færdige før de reelt er. Så falder de sammen når de taget af!
Giver du dem samme varme hele tiden?
Hvis de får for lidt varme kan de jo ikke vendes før dejen i midten også er stivnet og så går det helt galt.
Venligst Anita