For nogle er bagning en stor udfording, for andre ren terapi.
En ting, der er helt sikkert er, at hjemmebagt brød smager bedre, det er sundere og så er det billigt at bage sit eget brød. Også selvom du bager med økologiske råvarer.
Herhjemme bager jeg det meste brød selv.
Det sparer på madbudgettet, vi er fri for at indtage næringsfattigt købebrød med masser af tilsætningstoffer og så elsker jeg altså at bage.
Både processen med at røre, måle og ælte, men også duften af nybagt brød i hele lejligheden og den store fornøjelse det er, at sætte tænderne i et stykke lunt og nybagt brød med tandsmør.
Det er sjovt at bage og noget, som hele familien kan være med til.
Bag brød og boller med mange forskellige slags kerner, frø, nødder, frugt, revne grøntsager, krydderier og eksperimenter med de mange forskellige melsorter, der efterhånden er at finde i supermarkederne.
Brug god, økologisk mel, store økologiske æg og find en stor bageskål frem, så er det slet ikke så svært at trylle lækkert brød frem hjemme i dit eget køkken.
Dette brød er nemt at gå til og smager skønt til nærmest alting. Helt klart en favorit herhjemme!
Hvis tiden er knap, så kan brødet sagtens koldhæve natten over i køleskabet, men brug en stor skål og halver mængden af gær.
Så skal det bar lige hæve 45 min på køkkenbordet inden det er klar til at komme i ovnen.
Græsk landbrød med honning
- 1 ½ pk. gær
- ½ l. kærnemælk
- 1 ½ dl. lunken vand
- 1 spsk. groft salt
- 1 stor spsk. honning
- 400 g. sigtemel
- ca. 450 g. hvedemel
Smulder gæren ned i en stor skål.
Lun kærnemælken en smule og hæld det sammen med vandet over gæren, som røres glat.
Rør salt og sigtemel i.
Tilsæt hvedemelet lidt af gangen og ælt, til du har en fast og elastisk dej. Det er ikke sikkert, at du skal bruge alt melet.
Kom dejen tilbage i skålen og lad den hæve lunt og tildækket, til den er næsten dobbbelt så stor. Beregn 2 timer.
Når dejen har hævet færdig æltes den let igennem og formes som et brød, som lægges på en bageplade med bagepapir.
Lad efterhæve ca. 45 min.
Du kan også bruge en forvarmet pizzasten, der giver brødet en ekstra lækker og sprød skorpe. Lad brødet hæve på bordet og løft det forsigtigt over på pizzastenen, når det er færdigt med at hæve.
Skær enten 3-4 snit på tværs eller et langt snit på langs med en skarp kniv.
Pensel brødet med olivenolie og drys med en smule mel.
Bag brødet i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i ca. 1 times tid. Bruger du ikke varmluft, så skal ovnen stå på ca. 220 grader.
Når brødet er færdigt vil det lyde hult, hvis du banker let på bunden.
Lad brødet afkøle på en rist.
TIP: Kan også bages som boller. Form dejen til 12-14 boller, lad efterhæve 45 min og bag dem så i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i ca. 15 min.
Sådan et brød burde alle ha’ lov at lave – og smage! Ud med toast og færdigboller! Fint magasin, det her!
Tak Lavendel!
Du har ret: Alle burde ha lov at spise godt brød hver dag istedet for supermarkedets triste pap-brød.
Her hos os bliver alt brød også hjemmebagt – inkl rugbrød. Og jeg synes du glemmer at nævne en rigtig vigtig detalje. Ved at bage selv kan man nemlig undgå stråforkorter, der beviseligt nedsætter vores evne til at reproducere os selv. Alt for meget brød indeholder stråforkorter. Jeg forstår ikke, at det er lovligt.
Vil prøve dit brød allerede her i weekenden ;o)
Jeg håber du kan li brødet Morten:)
Herhjemme kniber det en smule med at få Kristian til at spise hjemmebagt rugbrød, men bagerens økologiske kan han lige klemme ned.
Rom blev ikke bygget på en dag:)
Der er utroligt mange fordele ved at bage brødet selv, fx. at undgå stråforkortere som du siger.
Bager man økologisk undgår man jo også sprøjtemidlerne, forureningen af naturen, e-numre og konserverinsgmidler og får en bedre smag.
Her hos os bager vi altid en stor portion boller hver weekend boller. Vi fryser dem, så der er boller til hverdage. En bolle i microbølge ovnen på optøning og der er varme boller hver morgen.
Vi vil prøve din opskrift til pizza, der er ikke bedre end lave små pizzaer som så kan komme med som frokost i skolen 🙂
Det var smart at bruge microovnen, det har jeg aldrig prøvet- men det skal da helt klart afprøves:)
Personligt er jeg meget begejstret for pizzabundene med fuldkornsdurrum; de er hurtige, nemme og så smager de af noget!
Jeg håber, at du og familien vil synes om den:)
Jeg bager stort set alt brød selv, da det smager meget bedre end det man køber, og jeg bilder mig ind at det er billigere
For ca 2 mdr siden har man fjernet det hvedemel jeg har brugt i 25år, nemlig Bakers Finest som jeg købte i Super Best.
Jeg har nu snart bagt af alle de forskellige hvedemel som aktuelt er på markedet og har endnu ikke fundet noget som giver dem gode smag som jeg har været vandt til i så mange år. Jeg er ligeglad med om melet er økologisk eller lavet med/uden stråforkorter bare brødet smager godt. Jeg synes det er på tide at nogen lavede en testning af de forskellige hvedemel på markedet og publicerede resultatet. Måske kunne det få de store handelskæder til at lede efter noget nyt og bedre smagende mel til vore bagning.
Jeg tror bestemt at det er meget billigere at bage selv- hvertfald hvis husholdningen er større end 1-2 personer.
Bakers Finest kender jeg ikke lige, da jeg foretrækker at bage med økologisk mel.
Min personlige favorit er Il Fornaio’s hvedemel.
1 kg. koster omkring 20-25 kr, så det er dyrt, men virkeligt lækkert at bage med og brødet bliver altid godt og sprødt..
Det samme kan siges om deres fuldkornsdurrummel og fuldkornshvedemel.
prøv mel fra Søris.. netto har det ind i mellem og det smager 🙂
Jeg har flere gange brugt rugmel fra Søris og det synes jeg rigtig godt om:)
Melet er dejligt fintmalet og dufter helt fantastisk..
Jeg har en enkelt gang brugt hvedemelet fra Søris, men var ikke imponeret over smagen.
Mht rugmel bruger jeg altid det økologiske mel idet det hæver meget bedre end det der ikke er økologisk. Jeg har tidligere brugt rugmel fra Skærtoft Mølle (Irma/Kvikly), men har for et år siden stødt ind i mel fra Økomølleriet på Fyn. Deres rugmel har en fantastisk god smag.
Jeg kender ikke hvedemelet fra Søris, da jeg for det meste bruger Kornkammerets hvedemel..
Jeg er dog ikke så trofast, for engang imellem bruger jeg også andre slags hvedemel hvis jeg løber over noget spændende.
Hvedemelet fra IL Fornaio er fx. også super lækkert og jeg er også vild med de forskellige slags rugmel fra aurion.