Sushi hitter stort i Danmark
Vi elsker sushi Danmark! Det startede med at det kun var en trendy del af København, som så det fantastiske i denne århundrede gamle japanske måde at spise på. Men nu har sushi-feberen spredt sig til resten af Danmark, også helt ud i provinsen.
Det er smart at spise sushi. Og jeg må da indrømme, at når jeg selv går på restaurant og spiser sushi så føler jeg mig også ret smart og trendy. Men det er også fordi at, det at tage ud og spise sushi, er en oplevelse. Det er som om at man smager på en anden kultur. Disse spændende måder at sammensætte ris, fisk og tang på, finder vi danskere rigtig spændende. Nok fordi det er så langt fra sovs og kartofler som det næsten kan blive. Sushi er muligvis også blevet populært, fordi vi er begyndt at gå mere op i sundhed. Og fisk og skaldyr er rigtigt sund. Man kan så diskuterer om alt den ris er såååå sund. Men igen, det er vel i hvert fald sundere en sovs, kartofler og masser af margarine.
Sushi er godt til mange forskellige anledninger.
Hvis fx jeg skal ud med nogle veninder og forkæle os selv lidt, så ville sushi helt sikkert være øverst på forslags listen.
Men en anden anledning som sushi især også er god i, er dates! Sushi er en rigtig god date menu, fordi sushi og fisk er en rigtig sensuel spise, da den er let og lækker. Det er nemt at sidde og nippe til stykkerne med hinanden og dele maden og oplevelsen, i stedet for bare at sidde med hver sin tallerken med en kedelig ret på.
En god ting ved sushi er det er koldt, og nemt og lige til at tage med. Du behøver ikke sidde hjemme eller på restauranten for at spise det. Det er nemt at tage med ud. Jeg smutter selv ofte forbi min lokale sushi take-away på vej ud og nyde solen et sted. Nemt at have med og jeg skal ikke skynder mig inden det bliver koldt eller noget. Dog skal det som alt andet fisk ikke stå for længe i bagende sol, skal man huske.
Hvis du sidder som læser og aldrig har prøvet sushi før, så synes jeg klart du skal kaste dig ud i det. Find en sushi restaurant nær dig, og inviter kæresten eller en ven med ud på en oplevelse.
Dog skal det siges, at der findes rigtig mange forskellige former for sushi. Så hvis du er nybegynder, så vil jeg her lige give dig lidt råd og fortælle dig lidt om de forskellige slags.
Hvis du bare elsker alt form for fisk og skaldyr, så prøv bare løs af de forskellige slags på menu kortet. MEN hvis du ikke ved om du er alt for vild med den fede og gennemsmagende fiskesmag, så vil jeg råde dig til at starte i den sikre ende. Med nogle ruller med fx rejer eller måske bare med grønsager i. Du skal nok ikke kaste dig ud i Nigiri til at starte med. Nigiri, som kort sagt er en klat ris med en slags fisk eller skaldyr oven på. Kun fisk og ris. Så her skal du virkelig være vild med smagen af fisk. Det er en bedre ide at vælge ruller som også indeholder tang, grønsager og evt. dressinger.
Der findes forskellige slags ruller.:
Maki-ruller = almindelige ruller med fyldet inderst, ris uden på og så tang i yderst lag
Hosomaki-ruller = lige som maki ruller, bare små og indeholder kun 1 ting. Man kan få dem både med fisk eller grønsager
Uramaki-ruller (også kaldet inside out) Disse ruller har fyldet inderst, så tang og så risene yderst. Disse er gode hvis du ikke er alt for vild med smagen af tang, da den er kamufleret bedre ind i de andre.
Der findes selvfølgelig mange andre former for sushi men disse er de meste kendte og normale.
Maki- og uramaki rullerne kan være fyldt med alle mulige forskellige ting.
Næsten kun fantasien sætter grænser. Mine personlige favoritter er Californien Rolls som indeholder: Agurk, Avokado, krabbekød og drysset med sesamfrø eller små fiskerogn, eller Philadelphia Rolls som indeholder: laks/røget laks, creme cheese og agurk eller avokado. Det er to meget traditionelle ruller, som du næsten kan få overalt. Mange steder har også deres egne specialiteter. Der mange spændende ting man kan putte i ruller og mange måder at sætte tingene sammen på.
Hvis du har været ude at prøve sushi, og du er blevet bidt af dillen, så kunne det næste skridt jo være at prøve at lave det selv.
Dog skal det siges, at det ikke er nemt at lave og det nok tager et par forsøg, for at få det til at lykkes. Men lad det ikke afskrække dig. Bare kast dig ud i det!
Der er dog nogle vigtige ting du skal huske:
1) Vær sikker på det er SUSHI fisk du køber. Gå i en fiskehandler og sig du skal bruge fisken til sushi. For det er ikke bare almindelig fisk du køber, da det skal være behandlet på en bestemt måde. Ellers kan du blive meget syg.
2) Du skal have fat i de rigtige materialer, blandt andet en rulle måtte, tang osv. Du kan evt. gå i den lokale orientalske butik. Hvis du ikke har sådan en kan du i Føtex finde en sushi start pakke med de nødvendige ting.
3) Ris i sushi er ikke bare ris. De skal først koges, derefter blandes med en speciel eddike som du får i den orientalske butik eller start pakken. Derefter er det vigtigt den køles HELT ned, ellers klister risene ikke ordenligt.
4) Til din sushi skal du have Soya, wasabi og ingefær til, hvis du vil have den rigtige smag frem. Wasabien blandes i Soyaen (mængde afhænger af hvor stærkt du kan lide det) og ingefæren spiser du ind i mellem for at rense dine smagsløg.
5) Sidst men ikke mindst. Sæt god tid af til at lave det og det er en fordel at være to, så man kan hjælpes ad med rulning, indtil man har det rigtige tag på det.
I denne video kan du se hvordan du ruller dine maki ruller:
Og i denne video kan du se hvordan du ruller dine In side out ruller:
God fornøjelse med din sushi oplevelse!