Byg dit eget Honningkagehus

Til julen hører der mange traditioner. En af de få traditioner, som endnu ikke er ret udbredt i Danmark er honningkagehuset. Flere og flere børnehaver og skoler tager nu denne tradition til sig. At bygge sit eget honningkagehus kan godt lyde som en stor mundfuld for de fleste børnefamilier, og det er nok også den primære grund til, at der ikke er mange der ønsker at prøve kræfter med dette. Men det er nu ikke så svært som det lyder, og så er det ret kreativt og sund for dine børn at lave noget sammen i julen, i stedet for kun at sidde og se de samme julefilm år efter år. Her er en simpel opskrift på, hvordan man kunne bygge sit helt eget honningkagehus.

Ingredienser (dej)

50 g smør
5 dl sukker
2 dl sirup (mørk)
2 dl vand
1 spsk. Stødt kanel
1 spsk. Ingefær
1 spsk. Kardemomme
1 spsk. Natron
1½ l hvedemel

Smelt først smør i en gryde. Tilsæt herefter sukker og sirup og rør derefter rundt. Gør en stor bageskål klar og hæld massen deri. Tilsæt nu vand, krydderierne samt natron. Melet tilsættes lidt af gangen. Dejen skal være jævn. Pak dejen ind i film og lad den hvile på køl natten over. Når dejen er kølet er den lettere at arbejde med. Rul nu dejen ud på et meldrysset bord. Dejen må ikke være for klistret, hvis dette er tilfældet, så tilsæt lidt mere mel. Rul dejen ud, så den er 5mm tyk. Klip skabelonerne til huset ud på bagepapir og skær dem i dejen derefter. Tænd nu ovnen på 200 grader og læg gavle, tag og hussider på bagepapir på en bageplade (ikke en rist!). Husk at skære en dør i den ene husside, og læg døren ved siden af. Dejen skal bage i cirka 8-10 minutter. Læg dem herefter til afkøling på en rist.

Mål

Tag: 22×10,5 cm (2 stk.)
Hussider: 22×10,5 cm (vindue) 3×4 cm (2 stk.)
Dør: 4×8 cm (1 stk.)
Gavl: 10×10 cm (2 stk)

Pynt

Til pyntning af kagehuset er det kun fantasien, som sætter grænser. Man bruger glasur, til at tegne på huset, hvorefter man kan pynte huset med forskellige ting, som eksempelvis slik.

 

Glasur

2 æggehvider
2,5 dl flormelis

Rør æggehviderne sammen med flormelis. Tilsæt evt. mere flormelis, efter ønskede konsistens. Det er vigtigt, at denne masse er flydende men ikke alt for flydende. Normalt vil man anvende almindeligt vand, men når man ønsker en konsistent som er mere klistret og limet, så anvender man æggehvider. Denne konsistens skal være tyk og sej. Kom nu glasuren i en dekorationspose eller en almindelig plasticpose. Hvis du bruger almindelig plastic pose, så vær meget forsigtig med hvor stort du klipper hullet. Man skal næsten ikke kunne ane at der er en hul. Hullet klippes i det ene hjørne.

 

Pynt nu huset med glasuren efter ønske. Tegn eventuelt vinduer. Glasuren anvendes også som lim til slik. Husk det er kun fantasien der sætter grænser.

 

Lim

2 dl hvid sukker

Hvis man ønsker at pynte huset med store stykker slik, så kan det være en fordel at bruge noget stærkere at lime med. Her anvendes der smeltet sukker. Få en voksen til at ordne dette, da det kan være meget farligt at brande sig på. Denne lim anvendes også til at samle huset med. Find først et fad frem, som man ønsker huset skal stå på. Lim huset sammen på pladen, så du ikke skal til at flytte på det, efter færdigt resultat. Smelt sukker på panden til det bliver gylden karamel. Dyb forsigtigt siden af den ene gavl og herefter en husside. Lim de to sammen. Den anden gavl dyppes forsigtigt og ligeså den anden husside. Nu samles disse to. Læg derefter taget på, så det klistre til gavlene. Lim døren på, så den står på klem.

 

Bonus tips

Glasuren kan farves ved hjælp af lidt frugtfarve. Man har nu pludselig flere farver af glasur at dekorere med! Den kan eventuelt være grøn eller rød, hvilket gør huset endnu mere julet.

Når julen er slut, kan huset gemmes et tørt sted, hvorefter det kan tages frem i mange år endnu.

2 Kommentare
  1. Sidsel Marie 6 år ago

    Hej! Nu skriver du, at huset kan tages frem i mange år endnu. Det kan vel også spises, ikke? Jeg er godt klar over, det er noget af en mursten efter at have stået et par dage, meeeen 😉

    • Author
      Thomas Reberholt 6 år ago

      Jo det kan det da men da vi lavede vores som vi desværre ikke har fået gemt vores billeder af nænnede vi ikke at spise at det da det tog virkelig lang tid at lave det.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account