Jeg eeeelsker cheesecake og især hvis de er bagte, i modsætning til dem der laves med husblas, synes jeg at de bagte bliver dejligt cremede i konsistensen.
Følgende opskrift har jeg lavet et utal af gange og jeg prøver tit på om jeg kan finde en “undskyldning” for at lave den. Jeg har selv komponeret mig frem til opskriften, som jeg synes bliver ekstra lækker med den hvide chokolade og mandlerne i bunden.
Ostecremen kan tilsættes forskellige smage, så som limeskal, citronskal osv. Personligt foretrækker jeg den med korn af en god stang vanilje.
Manhattan-style cheesecake, 1 springform
- 200 g digestive kiks, let knuste
- 75 g hvid chokolade, groft hakket
- 75 g mandler med skal
- 100 g smør, smeltet og afkølet lidt
- 400 g mascarpone
- 4½ dl creme fraiche 38%
- 125 g rørsukker
- 2 æg
- 1 stang vanilje af god kvalitet
Jordbærsauce:
- 250 g jordbær
- 1/4 dl vand
- 75-100 g sukker
- lidt citron- eller limesaft
- majsstivelse rørt ud i lidt koldt vand
Kom let knuste kiks og hele mandler i en foodprocessor og kør til kiksene er knuste men mandlerne behøver ikke at være finthakkede, synes jeg. Hæld det i en skål. Tilsæt hakket chokolade og det smeltede smør, rør det sammen, så smørret er ligeligt fordelt i kikse-massen. Hæld blandingen i en let smurt springform og pres det godt sammen.
Kom mascarpone, 2 æg, 75 g sukker og korn af ½ stang vanilie ned i en blender og kør til det er en glat masse. Hæld det over kiksebunden og sæt i en forvarmet ovn (ikke varmluft) ved 190 grader i ca. 20 minutter eller til massen er stivnet. Tag den ud af ovnen og lad den køle en anelse af. Lad ovnen være tændt.
Bland creme fraiche med 50 g sukker og korn af ½ stang vanilie. Hæld det ud over kagen og stil den tilbage i ovnen i endnu ca. 10 minutter. Lad kagen køle lidt af, inden den sættes i køleskab i ca. 6-8 timer eller natten over.
Jordbærsauce:
Kom jordbærrene i en gryde sammen med vand. Varm det langsomt op til det kommer i kog, tilsæt sukker (brug 75 g eller 100 g, alt efter hvor sødt det ønskes), og lidt citronsaft. Lad det koge i ca. 5 minutter og smag til.
Pisk maizena ud i koldt vand og kom det i jordbærrene under omrøring, det skal have konsistens som grød, lad det koge igennem ½-1 minut. Tag det af varmen og lad det køle af. Når det er afkølet, kommes det på den kolde cheesecake og stilles på køl i mindst et par timer, inden servering.
Det kan også anbefales at lave en blåbær kompot og komme ovenpå, i stedet for jordbær.
Uhmm.. Jeg elsker også cheesecake. Og denne med mandler og hvid chokolade skal vist prøves af inden ret længe.
Åh, jeg er ret sikker på at denne vil falde i god jord 🙂
I al beskedenhed, så synes jeg at det med hvid chokolade og mandler er virkelig lækkert i bunden, især hvis mandlerne er sådan ret grofthakkede – men det er jo smag og behag. Jeg kan godt lide at der er lidt at tygge på, samtidig med at fyldet er så cremet….
Glæder mig til at høre hvad du synes om den.
Mange hilsner
Birthe
Den ser rigtig rigtig lækker ud!
Jeg plejer nu ikke være så vild med cheesecake, men tænker heller ikke, at jeg har smagt en bagt version før..
Det skal helt sikker prøves ved lejlighed!
Tak, MissMuffin 🙂
Jeg synes at du skulle prøve den – jeg synes bagt cheesecake har en bedre konsistens end en med husblas….
Jeg elsker denne og prøver tit at finde en lejlighed hvor jeg kan lave den 😉
Mange hilsner
Birthe
Den er superlækker, Birthe.. Det er bare en, jeg må prøve 🙂
Hei Birthe, denne ser da veldig jummiii ut, en spennende oppskrift og anderledes. Den skal bakes! Takk, Mvh Iris
Hej Ann-Charlotte!
Jeg håber at du vil kunne lide den, den er en af mine absolut yndlings desserter 🙂
Mange hilsner
Birthe
Hej Iris!
Jeg håber at du vil kunne lide den. Jeg har lavet den så mange gange – og altid med stor succes 🙂
Mange hilsner
Birthe
Jeg har lige sat gang i en gang hjemmelavet mascopone og så har jeg tænkt mig at skulle lave denne dessert til næste fredag… :oP
Hjemmelavet?!?!? du er sådan et overskudsmenneske, godt gået 🙂
Mange hilsner
Birthe
Den smager da bare så englene de synger – det er slet ikke sidste gang denne cheesecake er blevet lavet. MUMS 😛
Hej Anette!
Er glad for at du kunne lide den 🙂
Mange hilsner
Birthe
MUMS den smager ALT for godt… Ser lidt indviklet ud (for mig), men når man kommer igang, er det ikke så svært….
Hej Maria!
Glad for at du kan lide den 🙂
Mange hilsner
Birthe
Hej Birthe. Jeg har planer om at lave denne kage på fredag, så jeg vil lige høre, hvor stor den springform, du bruger, er? Bare så jeg ikke risikerer at det hele ryger ud over kanten 😉 Og bruger du forresten friske eller frosne jordbær?
Jeg tænkte, at jeg ligeså godt lige kunne spørge, for at være på den sikre side 😀
Mvh.
Xenia
Hej Xenia!
Bare en helt almindelig springform, den er vel 27 cm i diameter eller noget i den stil. Jeg brugte frosne jordbær – eller blåbær 🙂
Mange hilsner
Birthe
Super. Jeg har lige et spørgsmål til – jeg kom nemlig lige i tvivl, her da jeg bagte den for lidt siden. Hvor stivnet skal mascarponemassen være? Og jeg tænker at selve creme fraichen vel ikke kan stivne, så den skal vel bare varmes igennem i de 10 minutter, så den tykner lidt, eller hvad? 🙂
Hej Birthe
Kan man undlade at komme mandler i, da jeg lider af fødevareallergi? Skal der evt. øges i kikse mængden?
Den ser lækker ud, og jeg vil bage den til min datters fødselsdag.
MVH
Dina
Virkelig lækker kage, men med friske jordbær bliver den bestemt ikke dårligere 🙂