Thanksgiving

Thanksgiving er en amerikansk tradition og blev fejret første gang i St. Augustine, i staten Florida, for 450 år siden. I dag fejres den både i USA og Canada, men på to forskellige datoer. Der findes utallige historier om dens oprindelse, så jeg vil afholde mig fra at “finde” den rigtige, men blot fortælle, at USA fejrer dagen den 4. torsdag i november, den 25. november 2010, og i Canada den 2. mandag i oktober 11. oktober 2010.

Ingen Thanksgiving uden kalkun. Man tilbereder en hel kalkun og fylder den med æbler, kastanjer, brød eller lignende. Der serveres årstiden grøntsager til. Udover kalkunen står menuen på: Kartoffelmos, brun sovs, tranebærsauce, brødbudding, søde kartofler og græskartærte.

Ligesom juleaften er Thanksgiving en begivenhed, som varer hele dagen, eller i hvert fald fra frokosttid. Man tilbringer dagen i familiens skød, Nogle med amerikansk fodbold. Der er mange familier, der spiser tidligt. Dvs. et sted mellem kl. 14 og 16. I Danmark ville man servere en kraftig vin til kalkunen. Men i USA siger man: “anything goes”. Det er et spørgsmål om tradition.

Farseret kalkun:

Kalkun:

4-5 kg. kalkun med ben

Citronsaft

Salt

Stuffing/Fyld:

4 skiver hvedebrød

2 madæbler

200 g. kogte kastanjer

1 løg

2 stilke blegselleri

Salvieblade

Timiankviste

75 g. smeltet smør

2-3 dl. æblejuice eller boullion

Salt

Peber

Fjerkræboullion*

Tænd ovnen på 180 grader. Brød, æbler, løg og selleri skæres i tern og røres sammen med det øvrige fyld. Kalkunen gnides udvendigt med citronsaft og salt. Kom fyldet i kalkunen. Fyld ikke for meget i, da fyldet svulmer op under tilberedningen i ovnen. Luk kalkunen med kødnåle og smør den udvendigt med smørret. Læg kalkunen på risten på en bradepande med brystet opad.

Sæt den midt i ovnen og steg den 4 timer. Overhæld den flittigt under helke stegetiden med ca. 3 dl. fjerkræboullion og 2 dl. vand. Når det er dryppet over øses der med sky fra bradepanden.

* Fiskeboullion:

1 suppehøne

2 gulerødder

1/2 knoldselleri

1-2 porrer

2 persillerødder

4 løg

Suppevisk af:

Porretop, selleritop, persillestilke og løvstikke bundet sammen.

1/2 hvidløg

1 kvist timian

1 laurbærblad

10 peberkorn

Læg hønen i en gryde og dæk deen med koldt usaltet vand. Kog det op og fjern urenheder med en ske undervejs. Tilsæt så salt og skum af igen. Kog herefter hønen i 1 1/2 til 2 timer. Skum suppen. Tilsæt krydderurterne efter 1 times tid. Når urterne er møre tages de op igen. Herefter skæres de i stykker og bruges som fyld i suppen. Tag suppevisken op og smid den ud. Lad hønen trække til suppen er afkølet. Tilsæt suppen og varm op igen.

Kødet fra hønen kan evt. bruges tilhønsesalat eller tarteletfyld en anden gang.

Kartoffelmos:

Kartofler

Mælk

Smør

Salt

Peber

Kartoflerne skrælles og skæres i halve. De koges møre uden salt**. Når kartoflerne er møre moses de. Så tilsættes salt og peber samt smør og mælk efter smag og behag. Gå langsomt frem. Det er nemmere at tilsætte mere smør og mælk, end at skulle tage noget fra igen.

** Kommer man salt i vandet med det samme, kan kartoflerne ikke koge ud. Det er jo netop det, de skal, når man lever kartoffelmos. Derfor tilsætter man først saltet bagefter.

Sweet potatoes in Orange Cups/ Søde Kartofler I Appelsinskaller

6 søde kartofler med skræl

50 g. smør

4 spsk. appelsinjuice

4 spsk. hakede pekannødder eller hasselnødder

6 store appelsiner

48 mini marshmellows

Forvarm ovnen til 190 grader. Bring de søde kartofler i kog i en stor gryde. kog dem til de er møre. Stik evt. i dem med en gaffel under vejs. Slipper kartoflen gaffelen af sig selv, er den mør. Skræl dem, når de er kølet lidt  af og mos dem i en skål. Bland smør, appelsinjuice og nødder i.

Skær appelsinerne i halve og fjern frugtkødet med en lille kniv eller en ske. Gem det evt.til anden brug. fyld kartoffelblandingen i appelsinskallerne.  Læg marshmellows ovenpå og bag dem i ovnen til marshmellows er smeltet.

Tranebærsauce med appelsin:

500 g. frosne eller friske tranebær

Saft og skal af 1 økologisk appelsin

Sukker efter smag og behag

1 kanelstang

Rør alle ingredienserne sammen i en lille gryde over middel varme. Lad dem simre indtil tranebærrene brister, og saucen bliver tykkere. ca. 15-20 minutter. Serveres kold eller ved stuetemperatur. Husk at tage kanelstangen op inden servering.

Brødbudding:

2 porrer

4 stengler blegselleri

4 æbler

2 dl. hakkede valnødder

1 tsk. tørret timian

2 spsk. hakket persille

400 g. daggammelt brød

2 æg

2 dl. tør sherry

Rens grøntsagerne og skær dem i tern. Svits dem på panden i lidt olivenolie til de er møre. Bland dem med det muldrede brød og valnødder.

Som afrunding på enhver Thanksgivingmenu serveres selvfølgelig Pumkin Pie eller græskartærte. Den er ligseå vigtig for en Thanksgiving middag, som ris al a manden er for en julemiddag.

Pumpkin Pie/Græskartærte:

Dej:

150 g. mel

100 g. smør

Sukker

Vand

Det hele røres sammen. Dejen æltes og stilles koldt i 20 min. Herefter rulles dejen ud i en tærteform smurt med smør eller smagsneutral olie.

Fyld:

2 æg

140 g. brun farin

350 g. græskarkød fra hokkaidogræskar

1 dl. fløde

1 spsk. sherry (kan udelades)

1 tsk. kanel

1/2 tsk. muskat

1/2 stødt eller frisk ingefær

Græskarkødet varmes op ien gryde med lidt vand, så det får en grødagtig konsistens. Sukker, krydderier og evt. sherry tilsættes. Det hele røres godt igennem og afkøles. Æggene piskes let og tilsættes sammen med fløden. Det hele røres til en fast masse, som hældes over den forbagte tærtebund. Tærten bages ved 180 grader i 40 min.

Serveres med hjemmelavet vaniljeis.

8 past. æg

200 g. sukker

1 l. piskefløde

Kornene af 1 vaniljestang

Pisk æg og sukker godt. Pisk fløden til skum og vend forsigtigt æggemassen i. Den færdige is hældes  i en form og sættes i fryseren. Tages op igen 1/2 time før serveringen.

Har man lyst kan man også komme hakket chokolade, nougat, nødder eller marcipan i isen.

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account