Inspireret af diverse gamle danske bageopskrifter, har jeg nu opfundet mit eget Øl-brød. Et brød med sprød skorpe, en lidt syrlig smag og en rigtig god krumme. Brødet er bagt med surdej, en økologisk pilsner, grahamsspeltmel fra Urtekram, økologisk hvedemel, vand, en smule gær, olivenolie, salt og honning. Og selvfølgelig en kærlig hånd og en god sjat tålmodighed!
Jeg har læst en del om bageteknik, og bliver yderligere inspireret af diverse madprogrammer i tv – senest Kokkeakademiet med kokken Jean-Christophe Novelli. Derfor har jeg bagt dette Øl-brød i en godt opvarmet ovn, hvor jeg stillede en skål med vand nederst i ovnen 10 min. før jeg stillede brødene ind, yderligere kom jeg vand på ovnens sider og bund, med en forstøver lige ind brødene kom ind. Altsammen for at skabe damp i ovnen. Dampen er med til at sikre brødet en god farve og en sprød skorpe. Novelli pensler ikke sine brød med andet end vand fra en forstøver, dette trick anvendte jeg også – igen for at få en sprød skorpe, men også, ifølge Novelli for at fremhæve smagen. Dette gøres et par gange undervejs i bagningen.
Opskriften giver to store brød:
- Ca. 10 gram gær
- 1 økologisk pilsner
- 3,5 dl 37 grader varmt vand
- 1 dl surdej
- 3 dl Grahamsspeltmel
- Ca.700 gram økologisk hvedemel
- Knap 1 spsk groft salt
- 2 spsk. økologisk honning
- ½ dl olivenolie
Sådan gør du:
- Smuldr gæren i en stor røreskål. Hæld øllen og vandet i. Rør rundt til gæren er helt opløst. Kom surdejen i. Hæld lidt af gangen grahamsspeltmelet i, imens du rører rundt.
- Lad blandingen stå og gære i min.30 min., gerne længere. Jeg lod den stå 1 time.
- Herefter kommes halvdelen af hvedemelet i, lidt af gangen. Kom yderligere honning, salt og olie i, og rør godt rundt i dejen. Nu kommes resten af hvedemelet i, meget lidt af gangen. Dejen skal have en let klistret konsistens, og må endelig ikke blive for fast. Måske skal der lidt mindre mel i, måske en smule mere.
- Kom en smule mel på hænderne, og ælt dejen i skålen godt og grundigt.
- Stil dejen tildækket til hævning til den er ihvertfald dobbelt størrelse.
- Beklæd en bradepande med bagepapir.
- Drys en smule mel på køkkenbordet, og del dejen i to. Ælt dejen en smule, og form den til to aflange brød.
- Læg brødene på bradepanden. Sprøjt en smule vand på brødene med en forstøver, ligeledes gøres et viskestykke fugtigt og læg det over brødene.
- Tænd ovnen på 240 grader. Når den er klar, stilles en lille skål med vand ind i bunden af ovnen. Spray ovnens sider og bund med vand.
- Kom brødene ind i ovnen, på næstnederste rille. Spray dem igen med vand. Bag dem i 10 min.
- Skru nu ned for varmen, på 220 grader, tag skålen ud af ovnen og stil brødet nederst i ovnen. Bages yderligere i 30 min.
- Tjek brødene, de skal lyde hult når du slår i bunden af dem. Er brødene ikke færdige, dæk dem da over med staniol, således at de ikke bliver alt for mørke. Giv dem ca.10 min yderligere.
- Stil brødene på en bagerist, og lad dem køle af.