Sådan slipper du fri af imposter syndrome

De fleste kender til, en gang imellem, at tvivle på egne evner. At føle, at man ikke er god nok, eller ikke yder den bedste indsats i en bestemt situation. Ligesom man tænker, at det kunne man godt have gjort lidt bedre, og at man nok slet ikke er dygtig nok, til at udføre nogle bestemte opgaver eller et bestemt arbejde. Det er helt normalt, at føle sig utilstrækkelig og usikker, og at have det sådan, en gang imellem. Lider du derimod af imposter syndrome, så lider du af imposter syndromet og den følelse af utilstrækkelighed hele tiden, hver evigt eneste dag. Du banker dig selv i hovedet konstant, og frygter hele tiden, at nu vil du blive afsløret, og at alle kolleger, og måske din chef vil afsløre, at du er en snyder. Det føles skamfuldt, og er ødelæggende for dit psykiske velvære.

Hvad er imposter syndrome?

Imposter syndrome, også kendt som svindlersyndrom, bedragersyndrom, professionelt mindreværdskompleks, er et psykologisk mønster, hvor en person tvivler på egne præstationer og talenter, og har en konstant indre frygt for at blive afsløret som en svindler og bedrager. Det er især kvinder, som lider af fænomenet, og som mener, at de ikke har gjort sig fortjent til deres succes. To ting, som især gør sig gældende, når man lider af imposter syndrome er, at du ikke føler, at du har gjort dig fortjent til din egen succes, og at du tvivler på dine kvalifikationer. Til trods for, at du er yderst kvalificeret og dygtig. Du frygter, at en kollega, eller din chef vil opdage, at du ikke er så dygtig, som alle går og tror. Ogdu frygter hvert øjeblik, at blive afsløret. Du vil heller takke nej til en forfremmelse end at komme til kort, fordi du selv mener, at du ikke er dygtig nok.

Hjælp dig selv og lær, at tro på dig selv

Det er ret indlysende for de fleste, at der er en stor psykologisk ubalance mellem selvtillid og selvværd, som gør, at du har disse urealistiske tanker om dig selv. Ligesom kønsrollemønstre, mandlig dominans på arbejdsmarkedet, opvæksten og mange andre ting, som du er blevet påvirket af gennem livet, selvfølgelig også kan være en medvirkende årsag til, at man har udviklet syndromet. Imposter syndrome kan være meget invaliderende, og kan give angst og stress. Det er derfor vigtigt, at komme det til livs hurtigst muligt. I terapi hos en terapeut eller psykolog kan du via visualisering og eksternalisering lære, hvordan du kan holde din selvkritik og imposteren på afstand. Hjælpe dig selv, lære at give slip og tro på dig selv.

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account