Hyben – Rynket Rose

Hyben er de orange-brune frugter, som vokser på en af de ca. 19 forskellige arter af vilde roser. Den mest almindelige vilde rose vi har i Danmark er Rynket Rose (Rosa rugosa). Hyben frugten består af blødt frugtkød, som er omgivet af hårde hvide frø. Frugtkødet indeholder meget store mængder C-vitamin, A-vitamin og kalcium. Den mest udbredte hyben busk i Danmark er som skrevet, den vi kender fra Rynket Rose, som også går under navnet ”Hybenrose”. Hyben anvendes oftest til syltning, marmelade, gele, saft, suppe og the.

Der findes en anden vildt levende rose, som også bærer hyben. Den hedder Hunde rose. Disse hyben i tørret pulveriseret form anvendes i dag i natur medicin. Det skulle efter sigende hjælpe mod milde gigt smerter i leddene.

Den mest almindelige hyben busk i Danmark, Rynket Rose eller Hyben Rose er en 0,5 – 1,5 meter høj busk. Den stammer ikke oprindeligt fra Danmark, det vil sige at den er indført, men vokser nu efter bedste velgående og er blevet en fast plante i den danske natur. Hyben rosen busket vokser oftest ved kystegne i hele landet, men findes også nogle steder inde i byerne. Skuddene har små fine hår, som efterhånden vokser sig større og bliver til en slags torne, som man kan stikke sig på. Blomsterne er store og lyserøde, og har en stærk sød duft. Bladene er elliptiske små blade med savtakkede kanter. Oversiden er skinnende mørkegrøn læderagtig og rynket, deraf navnet Rynket Rose. Undersiden af bladende er lysegrønne med torneagtige hår på ribberne. Busken blomstrer i juni-juli. Blomsterne sidder enkeltvis eller få sammen med skudspidserne.

Faktisk betegnet denne plante som ukrudt og man anbefaler at bekæmpe denne på samme plan som med Bjørneklo. Der er nok ikke mange der tænker over at denne busk er ukrudt, da den dufter skønt og bærer lækre frugter. Men Danmark risikerer at blive overbevokset med et tæt krat af hyben roser, der kvæler alt andet beplantning. Hyben er ikke kun smukke og smager godt, de spreder sig også som pesten. Og kvæler alle andre planter. Hvis man allerede har hyben i haven, anbefales det at holde dem kraftigt nede. I dag befinder hyben rosen sig på listen over absolut uønskede planter i det danske landskab! Man skal være meget tålmodig, da Hyben rosen er en meget sejlivet plante.

Her er en liste eller oversigt med 40 danske buske og træer, du k

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account