Når du bruger desinficerende rengøringsmidler, er det vigtigt, at du følger brugsanvisningen. På den måde er du sikker på, at du opnår den grundigste og mest effektive rengøring.
Ofte er der en grund til, at du vælger et desinficerende rengøringsmiddel til hjemmet, arbejdspladsen eller noget tredje. Det gælder især også madlavning og hygiejne i et køkken.
Måske vil du gerne beskytte dig selv og din familie mod bakterier eller sygdomme, der er i omløb. Eller måske er det ekstra vigtigt med hygiejnen, fordi du gør rent et sted, hvor der kommer syge eller ældre mennesker.
Derfor kan der nemt opstå spørgsmål, når du anvender desinficerende rengøringsmidler – også selvom de kommer med grundige brugsvejledninger og produktspecifikationer.
For eksempel, hvordan du opnår det bedste resultat uden at risikere dit eget helbred.
Eller om du kan komme til at ødelægge de overflader og genstande, som midlet anvendes på.
Vi har derfor forsøgt at besvare de mest udbredte spørgsmål om desinfektion og rengøringsmidler, som folk er kommet til os med. Du kan læse svarene i denne artikel.
Sådan virker desinfektion
De stærkeste og mest effektive rengøringsmidler er også desinficerende. Desinfektion er med til at nedbryde og opløse skadelige mikroorganismer. Helt konkret går desinfektionsmidlet til angreb på organismernes cellemembran, som derved springer og går i stykker.
Desinfektion virker særlig effektivt på:
- Vira
- Bakterier (også de multiresistente)
- Svamp og sporer
En af de mest kendte former for desinfektion er håndsprit. Selvom indholdet delvist varierer fra håndsprit til rengøringsmidler, er den grundlæggende proces den samme. Du kan blive klogere på desinfektion i denne artikel om håndsprit.
Hvor effektive er de desinficerende rengøringsmidler?
Kender du følelsen af at have gjort rent med et standard rengøringsmiddel og ikke være helt sikker på, om det overhovedet har gjort en forskel? Det behøver du ikke at være bekymret for, når du bruger et desinficerende rengøringsmiddel.
Rengøringsmidlet LifeClean er et rigtig godt eksempel på, hvor effektivt og dækkende desinficerende rengøring kan være. Derfor er det også et godt eksempel på, hvilken standard du bør have for denne type af produkter.
LifeClean er godkendt af Statens Serum Institut til overfladedesinfektion. Det er også klinisk testet. Det betyder, at du som forbruger kan være sikker på, at der er en dokumenteret effekt.
En af fordelene ved et desinficerende rengøringsmiddel som dette er, at det tager det hele – fra madrester til bakterier fra menneskehud. Du kan derfor både bruge det til at gøre rent efter berøring, madlavning og sygdom.
Må de bruges i køkkenet?
Desinficerende rengøringsmidler er stærke. Det skal de være for at have den ønskede effekt. Derfor er det vigtigt at undersøge, om et produkt må bruges i køkkenet.
Mad og fødevarer må ikke komme i kontakt med noget, der kan være giftigt for den menneskelige krop. For at et desinficerende rengøringsmiddel må bruges i køkkenet, skal det være fødevaregodkendt af Miljø- og Fødevareministeriet.
LifeClean er et eksempel på et rengøringsmiddel, som er fødevaregodkendt. Hvis du er i tvivl, bør du altid kunne finde informationen under produktspecifikationerne.
Må det komme på tøjet eller andre tekstiler?
I forhold til at bruge desinficerende rengøringsmidler til at rense tøj og tekstiler, er der én ting, du skal være særlig opmærksom på. Det er, om produktet indeholder klor.
Klor kan nemlig have en blegende effekt, når det kommer på tekstiler. Og det er ikke særlig sjovt at stå med en masse tøj, der pludselig ændrer farve. Indeholder rengøringsmidlet ikke klor, så bleger det dog ikke. Derfor er dette en rigtig god indikator for, om det må komme på tøjet eller andre tekstiler.
Selvfølgelig er det en irritationsfaktor for dig i det private at have en masse afbleget tøj, men hvis du er nødt til at præsentere dig på en bestemt måde, eller hvis det har ramt dit arbejdstøj, kan det hurtigt få dig til at se uprofessionel ud. Det påvirker ikke kun din præsentation, men kan også være en hæmmesko for din non-verbale kommunikation, fordi du lægger bånd på dig selv og har svært ved at slappe af.
Det er blandt også derfor, vi anbefaler LifeClean. Det er et højeffektivt desinfektionsmiddel uden klor.
Hvad med skærme og elektronik?
Mange af os tænker ikke særlig meget over det. Men faktisk er skærmen på vores computere, tablets og især smartphones et af de steder, hvor bakterier virkelig kan samle sig og trives.
Derfor er det vigtigt at gøre dine skærme og elektronik regelmæssigt rent – og gerne med et desinficerende rengøringsmiddel. Men kan din elektronik tåle stærke rengøringsprodukter?
Det korte svar er ja. Et desinficerende rengøringsmiddel som for eksempel LifeClean kan med fordel bruges til at rengøre skærme på elektronik. Men det er vigtigt at gøre det forsigtigt på den rigtige måde – du får Apples råd til det her.
Der er dog to gyldne regler, som du skal have styr på. Den ene er, at du ikke må bruge rengøringsmiddel, der indeholder klor. Den anden er, at du ikke må overøse din smartphone eller computer med rengøringsmiddel. Så kan du nemlig risikere, at den får fugtskader.