Aftensmadstid med børn kan bestemt være dagens højdepunkt, men enhver familie har nok også oplevet, at det kan være noget af en kaotisk omgang at havde to kræsne småbørn siddende til bords en hel middag.
Der er dog nogle principper, der kan skabe gode vaner og gør det både nemmere og sjovere for hele familien, at nyde en fælles måltid — især, hvis der er grøntsager eller lignende på menuen.
Læs med her:
1. Inkluder dine børn i madlavningen
Det kan ofte være svært at få små børn til at prøve nye retter. Hvis de derimod har været med til at lave maden, vil nye råvarer ikke føles så fremmede længere, når de bliver serveret. Dermed kan du desuden udnytte barnets naturlige nysgerrighed, idet barnet som regel gerne vil prøve noget, som vedkommende har haft i hænderne inden da.
2. Gør det sjovere med personligt og farverigt bestik
Der findes et væld af forskellige børnetallerkener og børnebestik og selvfølgelig er det da meget sjovere at spise op, hvis bamse og kyllingen smiler sødt tilbage fra tallerkenen end hvis den bare var hvid og kedelig.
Hvis dit barn har en anden yndlings tegneseriefigur, så er det selvfølgelig oplagt, at finde et passende sæt.
3. Slik skal ikke være en belønning for at spise sundt mad
Forældre er tit tilbøjelige til at belønne deres kræsne børn med slik, hvis de spiser deres kartofler og gulerødder under aftensmaden. Det sætter desværre de forkerte tanker i gang ved børnene, da de dermed vil skelne mellem det sunde, men ikke så lækre mad og det usunde lækre mad.
Hvis der alligevel skulle være brug for små godbidder hen af vejen, kan det være at der kan lægges en ekstra halv time på morgendagens computertid eller lignende. Det er i hvert fald vigtigt, at sund og næringsfyldt mad ikke skal konkurrere med andre fødevarer.
4. Lær dine barn hvorfor sund mad er nødvendigt
Selvfølgelig behøver dit barn på 5 år ikke at kunne kende forskel på proteiner og kulhydrater, men det hjælper godt på vej, at forklare barnet, hvorvidt motoren kan holdes igang, hvis den bliver fyldt med det rigtige brændstof.
Det hjælper både at bruge nogle gode metaforer eller så er det bestemt også lovligt at gribe tilbage på de gamle klicheer (selvfølgelig er skipper skræk jo blevet så stærk, fordi han spiser en masse spinat).
Herhjemme hjælper det rigtig meget hvis vi inddrager børnene i hele processen. De er med til at planlægge ugens madplan, lave indkøbslisten og lave maden.
Vi laver også nogen gange gætteleg når vi spiser, hvis de ikke lige har været med i køkkenet. Så skal de dufte, smage og se hvad der er i retten. Det må gerne være sjovt at spise mad!
Kh Tina