Halloween Historie

Halloween er en meget anderledes højtid end alle andre, især i Danmark er den speciel, men ved vi egentlig hvad det er vi fejre, og hvorfor vi har taget netop denne højtid til os?

Halloween stammer helt tilbage fra den gamle keltiske festival Samhain. For totusinde år siden boede kelterne i det vi i dag kender som Irland, Storbritannien og det norlige Frankrig. I Frankrig fejrede man den gang nytår den 1. november, det var den dag man dengang markerede slutningen af sommeren og dermed slutningen af årets høst. Kelterne mente, at på natten før det nye år, blev grænserne mellem de levendes og de dødes rige udvisket. Om aftenen den 31. oktober fejrede de Samhain. Her mente Kelterne, at de dødes ånder ville vende tilbage til jorden. Man mente dengang at de døde ånder ville ødelægge høsten men også at præsterne på dette tidspunkt havde bedste mulighed for at spå om høstens fremtid. Det var vigtigt i form af at vinteren dengang var meget mørk og kold og ligeledes meget længere end den vinter vi har i dag. Derfor var det vigtigt for præsterne at råde og vejlede deres folk ved hjælp af ånderne og de keltiske guder. Under denne festival var kelterne iklædte kostumer og iført dyrehoveder samt dyreskind. Højtiden blev også kaldet for All Hellows eller All-Hellowmas og natten før Samhain blev kaldt for All-Hellows-Eve (Alle Helgens Aften), hvilket minder utrolig meget om det vi i dag kender som Halloween.

Langt senere gjorde kirken d. 2. november til Alle Sjæles Dag, for at ære og mindes de døde. Denne højtidelighed blev fejret på nogenlunde samme måde som Samhain, med bål, optog og folk, som klædte sig ud som helgener, engle og demoner.

I USA kender vi traditionen ”trick or treat”, som vi endnu ikke har taget helt imod i Danmark. Denne tradition stammer formentlig tilbage til de tidligere Alle sjæles dag parader fra England. Under disse festligheder tiggede fattige borgere om mad, og man gav dem ofte en slags kager, som blev kaldt ”sjæle-kager” i bytte for at de skulle bede for de kage-givenes afdøde familier.

 

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2022 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account