Urtehaven i Aalborg – Nørresundby

Urtehaven i Aalborg – Nørresundby 2

En sen sommerdag, hvor solen har bagt og varmet de mange urter, dufter der vidunderligt i den lille have, som ligger i Sundby. Her kan man slippe sanserne løs og nyde de mange forskellige dufte. Det er dog ikke kun den fornøjelige del der slippes løs. Her vokser nemlig også mange giftige og farlige planter, træer og buske. I 1977 åbnede urtehaven i Aalborg. Den gang blev den grundlagt til læge- og krydderurtehave. Haven har et areal på 11.000 m2, hvoraf en stor del af den er beplantet. I dag er urtehaven et offentligt område, som er ejet af Aalborg Kommune. Urtehaven er omkringliggende den gamle fæstegård, som hørte til Raschgården under herregården Rødslet. I urtehaven ligger også Pibemagerhuset og Brohuset, som er en del af Sundby Samlingerne. Både Pibemagerhuset og brohuset har hørt til Raschgården. Hvis man besøger Urtehaven på de rigtige tidspunkter, så kan man rent faktisk komme ind og se husene, som er indrettet som man gjorde dengang.

Der findes over 300 forskellige krydderurter, hvoraf nogle af dem er lægelige urter. Her er også en del sjældne træer og buske, som ikke normalt vokser i den danske natur. Alle planter og træer er forsynet med skilte, hvorpå man kan læse hvad arten hedder og se, hvis den er giftig. Man kan let fristes til at smage og dufte til planter, urter og træer, så hold øje med giftskiltene. Når man træder ind i haven er der en særlig afdeling anlagt specielt til blinde. Denne have kaldes derfor Blindehaven. Urterne her er anlagt i højbede og har artsnavne på skilte med blindskrift. Urterne her er specielt udvalgt da de enten har en karakteristisk duft eller er specielle at røre ved.

I Urtehaven findes også en stensamling med vandresten fra istiden, bronzealdersten, kværnsten, møllesten og den kendte ”kjællingeten” og mange flere. Hvis man går en tur i haven vil man ikke kunne undgå at se på denne historiske samling.  Park og Natur afholder hvert år i samarbejde med Sundby Samlingerne offentlige rundvisninger i Urtehaven. Der laves også rundvisninger for skoler, foreninger og andre større grupper.

Læs mere om bygningerne i Urtehaven:
http://www.aalborgkommune.dk/kultur-og-fritid/Parker-og-groenne-omraader/Urtehaven/Sider/Husene-i-Urtehaven.aspx

Urtehaven på tripadvisor

En ny måde at dyrke på at en metode som hedder akvaponik

 

 

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account