Hvorfor vælge økologi?

Sort-hvid ko på en grøn mark

Hvorfor økologi?

Jeg handler temmelig meget økologisk, og får derfor ofte spørgsmål omkring det, og ikke mindst mange kommentarer om, at det bestemt ikke er sundere osv.

Næ, det er det jo nok ikke, hvis man måler mængden af vitaminer og mineraler er der ikke nævneværdige forskelle, så videnskaben kan ikke sige, at det er sundere, hvad angår vitaminer og mineraler. Altså er det ikke derfor man skal købe økologisk. Og har man dårlig råd, og det betyder at man ikke får nok frugt, grønt, mælk osv. fordi man skal betale den merpris, der er ved de økologiske varer, så synes jeg bestemt ikke man skal vælge økologisk, eller så synes jeg man skal vælge de varer ud, man vil have økologisk og så acceptere resten ikke er det.

Men hvorfor i det hele taget vælge økologi? – mine argumenter er mest af alt at jeg køber økologi – for alt det der IKKE er i varen. Jeg synes ikke så godt om pesticider eller andre sprøjterester i min mad, jeg tror ikke, at det er godt for hverken mig, mine børn eller den verden jeg skal overgive til mine efterkommere. Jeg har set hvordan nogle ting bliver dyrket i både Holland og Spanien, og jeg har bare ikke lyst til at sætte tænderne i det!!

Sommetider vil jeg så sige at jeg vælger dansk, frem for økologi. Af en eller anden grund er jeg overbevidst om, at det også er godt for samfundet at vælge lokalt. Den lange køretur fra” Langbortistand” til Danmark er i hvert fald ikke med til at gøre varen sundere for hverken mennesker, dyr eller samfund. Og så er jeg også sådan rent personligt ret overbevidst om at man i Danmark tænker mere over at overholde regler og normer, og på en del produkter kan det slet ikke betale sig at sprøjte når man producerer i Danmark.

Når man vælger økologisk mælk, er man også med til at vælge dyrevelfærd. Køerne får lov at komme ud og græsse om sommeren, hvilket jeg nok synes det er værd at slå et slag for.

Æg er jo også en valgmulighed, og øv, hvor jeg synes det er trist at buræg nok engang boomer i salg. Og ja, jeg forstår det godt, de er så meget billigere end andre æg, de smager ens, og virker ens. Når man skal give så meget mere for sine æg, ja så skal man virkelig tro på, at det er bedre for dyrene og være villig til at betale for dyrevelfærd og det kan godt blive skubbet til side, i en krisetid. Så min forståelse er stor, hvis jeg var i en situation, hvor det var et spørgsmål om mad nok på bordet, ville jeg sikkert vælge ligeså, men jeg er bare så heldig at jeg kan vælge noget andet, og det skal jeg også være ærlig at sige, at jeg faktisk er super taknemmelig for, hver eneste gang jeg slå et æg ud, for jeg kan ikke holde tanken ud om burhøns.

Hvis man vælger at købe økologisk, så har man så også forpligtet sig til at bruge det man har købt. (hmm, ja det har man jo i virkeligheden med alle varer, madspild er noget vi skal til livs! – jeg synes det er grumt, at man smider så meget mad væk i vores land!) Men ved at bruge sine varer, så bliver det pludselig meget billigere at leve. Det er de små madrester på madpakken der gør den næsten ”gratis” – Det er ”tøm køleskabet” aftensmad der gør at man kan holde sit gennemsnit på mad nede på et meget fornuftigt leje, selv om man vælger at købe meget økologi.

Jeg synes det er en økologisk tankegang, at man får brugt sine varer. Det er ikke altid let, og naturligvis skal man ikke spise mad, der er for gammel, det er slet ikke det jeg mener! Det jeg tværtimod mener er – få brugt det man har, og spis rester enten på en ny måde, eller ved at opvarme retten fra i går, og så bare lave lidt tilbehør, som gør at der er mad nok. Eller tag en rest med på job, varm den eller spis den kold (en frikadelleburger vækker glæde hos de fleste)

For at få brugt mine varer på en fornuftig måde, så laver jeg en madplan. Det kan godt lyde kedeligt, men det er det bestemt ikke. Først og fremmest så får familien lov til at komme med ønsker. Jeg har en seddel med retter de gerne vil have, husets kalender, diverse reklamer og et vist overblik over hvad skabe og fryser indeholder, så godt armeret går jeg hver søndag i krig med ugens madplan.

På bedste spejdermaner er jeg så beredt til ugens mad, og det er i sandhed en luksus. Ved jeg, at der er en aften, hvor jeg skal arbejde eller på anden måde har travlt, så er der enten restemad, eller en let ret på menuen. Jeg har før skrevet om omelettens fortræffeligheder, og jeg vil påstå – at det er hurtigere at lave en lækker og sund omelet end det er at ringe efter en pizza! – så man skal i hvert fald ikke ringe efter sådan én, hvis eneste argument er at det skal gå stærkt.

Det er også lettere at få lagt sunde retter ind, når man har en plan. Suppedage, som jeg er stor fortaler for, både fordi man får brugt sine grøntsager, får minimeret det samlede indtag af kød og så er det en genial ret at lave til to dage. Ergo laver man suppen én dag, hvor man har god tid – typisk en søndag i mit hjem, og så spiser man suppe to dage i ugens løb, hvor man ikke har mere tid end som så. Det er så let, så smart, og igen både super billigt og super let. Opskrifter på supper findes i tusind tal, både i kogebøger og på nettet, så det er i virkeligheden bare at starte for en ende af, og så finde ud af, hvad det er man kan lide.

En anden måde at gøre det billigt at være økologisk på, er at bage sit brød selv, det koster ikke meget mere end 25 ører at bage en sandwich bolle. Både til børn og voksnes madpakker er det et sundt og meget billigt alternativ til det man kan købe. Man kan købe mange lækre og spændende grove meltyper, og man skal endelig give sig i kast med at bruge nogle af dem, men hvis det ”kun” er fuldkorn og fibre man søger så er en pose økologisk havregryn intet mindre end genial i sit bagværk.

Min opskrift på hurtige madbrød, som bliver lette og luftige og er rigtig gode at komme pålæg og grønt i.

Hurtige fuldkornsboller. (ca. 16 stk.)

  • 3 dl varm vand
  • 3 dl yoghurt eller A38
  • 25 gram gær
  • 1 tsk honning
  • 2 tsk salt
  • 2 dl havregryn
  • 2½ dl fuldkornsmel
  • Ca. 4 dl alm. Sigtet mel (alm. Hvedemel/sigtemel/sigtet spelt)

Æltes rigtig godt sammen og står lige et kvarter og samler sig

Laves til store flade boller, pølsehorn, skinkehorn, horn, ”bagels” eller hvad nu man synes er flot til madpakken. (hvis jeg har en rest kødsovs eller lignede, så laves der pizza snegle) – jeg sætter dem ned i mine silikone muffinforme, så bliver de nemme at håndtere.

Hæver ca. 1 time på pladerne, pensles med yoghurt og drysses evt. med sesam, krydderi (mine unger er vilde med BBQ krydderi på eller noget italiensk krydderi)

Bages ved 200 grader i ca. 15 minutter.

Samme opskrift er rigtig god til pølsebrød, bag en portion og hav et meget bedre alternativ til de købte papbrød, som ikke har noget godt at give kroppen.

Hvis man kun tager 10 gram gær, og laver dejen om aften, sætter den på plade og derefter koldt (er rimelig let her i vintertiden) – så kan man tage bollerne ind i varmen, lade dem stå mens ovnen bliver varm, og så har man helt friskbagte boller til morgenbrødet, madpakken osv.

Min morgenmad er også både økologisk og uhyre billig, jeg spiser nemlig havregrød hver morgen. Hver aften tager jeg 1 dl havregryn og 1½ dl vand og sætter det ind i køleskabet til næste morgen. Der hælder jeg lidt mælk på ca. 1 dl og koger det så nogle få minutter. Spiser det med kanel/sukker (eller sødemiddel, når man ikke tåler sukker) og en lille klat smør. Jeg synes det er noget af det mest lækre man kan starte dagen med og jeg er mæt i meget lang tid. Har jeg ikke lyst til havregrød, så er det en skive hjemmebagt rugbrød med ost, et vældig sundt, billigt og mættende morgenmad.

Alt med bønner og kikærter bliver nem og smart, hvis man – når man er i gang udbløder og koger en stor portion og så bruger sin fryser til at opbevare det. Det er sundt, billigt og ikke mindst så meget mere lækker end dåse bønner og ærter. En god stor portion humus, med hjemmekogte økologiske kikærter koster ca. 3 kroner, det er da en meget rimelig pris.

Netop fryseren er en god ting, når man skal bruge det man har! – jeg presser mine citroner eller appelsiner, hvis jeg ikke kan nå at spise det, så har jeg til både kage, müslibarer, og hvor jeg ellers skal bruge lidt saft.

Så er man til økologi, så tænk smart, gør arbejdet selv og oplev at man faktisk ikke bruger flere penge i den sidste ende, hvis man vel og mærke lader være med at smide for flere tusinde kroner mad ud, hvert år.

Masser af gode tanker

Kitty

7 Kommentare
  1. Kim Schulz 14 år ago

    Jeg har det svært ved Økologi da der ikke er noget sort/hvidt svar omkring dette. Der er mange antagelser omkring økologi og ikke alle er lige sande. Ting der taler imod er f.eks.
    – Økologi garanterer ikke dyrevelfærd.
    – Økologi giver mindre afkast og er derfor med til at øge hungersnød på sigt.
    – Økologi dyrkning er mere CO2 udledende pga. afkast/pleje ratio
    – Økologisk frugt og grønt er ikke nødvendigvis kemi-frit (det må f.eks. gerne gas-modnes)
    osv.
    omvendt er der jo også argumenter for økologien:
    – Grundet kortere holdbarhed og kortere transport vil vi støtte mere “lokalt” med øko
    – mindre kemikalier i vores natur og mad vi spiser
    – muligvis forbedret dyrevelfærd
    osv.
    Jeg køber økologisk hvor jeg mener det er passende og giver mening, men f.eks. så kunne jeg aldrig finde på at købe “økologisk vand” eller “økologisk salt” og lignende ting.
    Jeg gider under alle omstændigheder ikke være fanatisk omkring økologi.

  2. Hejsa

    @Kim:
    Dyrenes Beskyttelse anbefaler økologi for den bedste dyrevelfærd – det er vel “garanti” nok, er det ikke?

    Hungersnød i verden skyldes ikke økologi, men fattigdom, uretfærdig fordeling, dårlig infrastruktur og meget mere. En afrikansk bonde høster i snit 1,2 ton korn pr hektar, hvor en dansk økolandmand høster 4-5 ton pr hektar. Flere WHO-undersøgelser viser, at fattige bønder i Ulande kan hæve både udbytte og indtjening, hvis de dyrker øko – så det med hungersnød er en myte.

    På en række punkter udleder økologi mindre CO2 end konventionel, fx mælkeproduktion

    Øko frugt og grønt er fri for de sprøjtemidler, de ikke-økologiske bruger – hvert andet stykke ikke-øko frugt har rester af sprøjtegift.

    Økologisk vand er noget vrøvl – Ø-mærket kan kun sættes på fødevarer (og enkelte pynteplanter som grantræer!)

    Der er mange flere grunde til at vælge økologi her:
    http://www.okologi.dk/baeredygtigt-forbrug/hvorfor-oekologi/gode-grunde-til-at-vaelge-oekologi.aspx

    vh Marianne Andersen, Økologisk Landsforening

  3. Kim Schulz 14 år ago

    Som sagt: ikke sort/hvidt!
    Jeg har desværre hørt meget vrøvl fra dyrens beskyttelse gennem tiderne og tager derfor deres ord for lige så gode (eller dårlige) vare som mange andre kilder til information.
    Jeg har f.eks. ikke kunne finde noget der viser at økohøns har det bedre end frilandshøns (eller tildels skrabehøns) i en ægge produktion. F.eks. så skulle forskellen på om de får direkte sol eller sol gennem vindue ikke være målbar/beviselig. Mængden af høns er i de fleste tilfælde den samme (6høns/10kyllinger pr kvm inde og 25stk ude) for fritgående og øko + ofte også for skrabehøns (da det øgede areal brugt på sand+halm får producenten til at sænke tal fra 9 til 6stk pr kvm).

    Der er vist aldrig nogen som har påstået at hungersnød i verden er grundet økologi. Det er dog en kendsgerning at hvis alle personer på jorden skulle have bare 60% af den mængde mad en almindelig dansker spiser, så er vores nuværende fødevare produktion på verdensplan alt for lille. De fleste tal jeg har set, viser at afkastet fra økologisk landbrug er ca 30% lavere en “konventionelt” landbrug. Skulle vi rulle økologisk landbrug ud på verdensplan ville det betyde at fødevare produktionen ville falde og vi ville have endnu mindre mad pr person i verden.

    Angående CO2 så kan man med garanti finde cases hvor CO2 udledningen er højere i “den modsatte lejr”. Erindrer at BASF for år tilbage påpegede at æble/pære produktionen udledte langt mere CO2 ved økologisk dyrkning end ved konventionel dyrkning (ved en C02 pr kg frugt ratio).
    Tilvarende kan man jo så begynde at kigge på de noget højere methan udledning der er ved økologiske landbrug – og vi husker nok at methan er 3x så slem en drivhusgas i forhold til CO2.

    Sprøjtemidlerne så jeg gerne vi kunne slippe for, men det kan klares på andre måder end at gennemtvinge økologi.

    Økologisk vand er helt sikkert noget vrøvl, men det er immervæk noget jeg har set både i danmark og i udlandet (biodynamic water) på mine rejser.

    Jeg er som sagt hverken for eller imod økologi og køber de varer jeg finder er de rigtige for mig, miljø og dyrevelfærd. Ingen af siderne er endnu kommet med et argument der får mig til “at vælge side”, men ofte bliver jeg skræmt væk fra økologien af de mange fanatiske tilhængere der er i denne gruppe – sådan ønsker jeg aldrig at blive.

  4. MissMuffin 14 år ago

    Selvom jeg ikke har den store løn som elev, så prioritere jeg økologien.
    Især i produkter fra dyr, for jeg vil gerne være med til at støtte, at køerne kommer på græs.
    At økologi ikke kan sætes lig med dyrevelfærd er jeg delvist enig i, for det er trods alt kun bedre forhold end de optimale forhold produktionsdyrene har i økologisk landbrug..
    Jeg køber ikke alt økologisk, men mest muligt- også hudpleje, tøj og rengøringsmidler (eller hvertfald miljømærket)

  5. Tante Sød/Marianne Koldby 14 år ago

    Kære Kitty
    Mange tak for en fin artikel – som næsten kunne være mine egne ord:-) Det lyder til jeg vælger økologisk næsten ud fra samme tankesæt som du ridser op – måske er jeg endda en anelse mere negativ overfor det konventionelle end du giver udtryk for. Jeg er stort set konsekvent med at vælge økologi med alle animalske produkter – først og fremmest for dyrevelfærdens skyld, og jeg er ikke enig i, at der ikke er klar beviser for at dyrene har det bedre, hverken svin, køer eller høns. Og når det nu er klart at masser af danske dyrebesætninger vokser op på foder med GMO råvarer og fyldes med pencillin…. føj for søren. Jeg kunne ikke få mig selv til at købe alm svinekød – det er altså en tand for klamt.

    Der hvor jeg stadig ikke er konsekvent, er når jeg spiser andre steder end hjemme. Dvs. når jeg er inviteret ud til mine private venner, er på restaurant eller køber take-away. Jeg har det dårligere og dårligere med min samvittihed, når jeg stadig tillader mig selv at spise på en restaurant, hvor jeg ved at kødet sikkert er noget billigt møg. Jeg tror ikke min lokale thai prioriterer det overhovedet. Men omvendt synes jeg bare mit almindelige sociale liv ville blive meget begrænset, hvis jeg også skal til at være konsekvent med det, når jeg er “ude”. Alternativtet kunne selvfølgelig være at vælge rent vegetar, når jeg spiser ude, men så “standhaftig” er jeg vist desværre ikke klar til at være heller.

    Hvordan ser I andre på disse “ude-situationer”? Spiser I med velbehag fra vennernes grill om sommeren og henter I også en gang thai uden at kløjs i det?

    Tak også til Økologisk Landsforening (som jeg selvfølgelig er medlem af) for også at læse med her, og give svar i debatten.

    Mange hilsner
    Marianne – som lige er begyndt at blogge på Tante Sød

  6. Author
    Kitty Jeppesen 14 år ago

    Jeg springer så lige ind i debatten – som jeg gerne vil takke for – jeg nyder i den grad, at andre gider tage stilling til mine holdninger, og ikke mindst gider at skrive dem ned, så andre kan blive inspireret til igen at skrive osv… det er det her der gør at jeg gider i det hele taget 🙂

    Jeg er konsekvent på den måde at jeg aldrig i livet ville gå hverken fra hus og hjem eller tvinge andre med mine overvejelser – men så længe jeg har et valg (og økonomisk mulighed for det), forsøger jeg at vælge dyrevelfærd, menneskevelfærd og samfundet til. Derfor skal så siges at jeg “altid” har købt “kend din ko” og “frilandsgris” osv. så i mit hjem er der tænkt meget på dyrevelfærd, jeg vil vide at det kød jeg spiser har haft det godt. Min bror er jæger og vildt kommer fra ham, hønsene besøger jeg, når jeg køber deres æg, og fisken fanger min far, ænder og gæs har jeg fulgt opvæksten på, da det er en lokal der opdrætter dem – et menneske som jeg kender så godt at jeg møder “min mad” flere gange inden jeg spiser dem. Vi får ikke kylling så tit, da det er en dyr fornøjelse, men så må jeg også indrømme at jeg bruger alt, og skroget bliver kogt til suppe osv. så der er til mindst to dage i sådan en svend, og så er prisen jo pludselig ikke så slem . Så alt det kød jeg har i mit liv – er fra dyr, hvor jeg forsøger at kende deres liv… (det samme gælder grøntsagerne som jeg spiser – jeg forsøger at købe så tæt på som mulig, hos folk jeg har tillid og tiltro til)
    Det er ikke alle mennesker der har den mulighed, og det er heller ikke alle mennesker, der interesserer sig for det – og det synes jeg er deres egen sag – og derfor kunne jeg aldrig i livet drømme om ikke at spise det der bliver serveret, når jeg er i byen osv. – jeg synes man med taknemmelighed skal tage imod andres gæstebud!!
    – Nu går jeg sjældent ud og spiser fast food – da jeg ikke kan tåle det!! – så derfor er det ikke noget jeg overvejer ret meget, men med valg af restaurant er jeg nok rimelig selektiv, da jeg vælger efter kvalitet (sjældent men godt) – og så må man jo håbe på at det går hele vejen igennem.

    Jeg har mødt mennesker der på grund af slankekure osv har haft egen madpakke med i byen, og jeg må ærlig indrømme at jeg ikke synes ret godt om sådan noget (selv om jeg godt kan have forståelse for det – men jeg synes ikke kampene skal stå uden for ens hjem)
    Så jeg må indrømme at jeg med velbehag spiser mine venners mad, jeg er kun begrænset af at jeg ikke tåler sukker og fedt og derfor må begrænse mig og sige nej tak til noget af det mad der bliver serveret. Men jeg er altid gået mæt fra borde – og det synes jeg i sig selv er noget at være taksom for.
    Økologi er en privat sag på niveau med religion, politik osv. Man skal aldrig nogensinde presse det ned over hovedet på andre mennesker, men taler man om det, så synes jeg da man skal komme med sine egne synspunkter og holdninger, uden at have fordomme overfor de mennesker man sidder sammen med… Og som jeg skrev i mit indlæg – hvis jeg var i en situation, hvor det handlede om mad nok – så ville jeg til hver en tid vælge at give mine børn mad, og droppe min principper øjeblikkelig, og derfor ville jeg aldrig nogensinde fordømme andre for deres valg af indkøb, da jeg jo ikke har nogen mulighed for at kende til deres baggrund.

    Men jeg sætter stor pris på at der er så stor fokus på madens betydning for liv, dyr og miljø – for kun på den måde kan der flyttes holdninger.

    kh
    Kitty

    Jeg

  7. Dyrevelfærd 12 år ago

    Kort sagt; økologi giver i sidste ende mere dyrevelfærd end ikke-økologi – så hvorfor ikke købe økologisk?

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account