I Danmark elsker vi lakrids som en af de foretrukne former for slik. Vi elsker faktisk lakrids så højt at det nu er kommet på gourmet kortet og er ved at overhale chokoladen. Men hvad er det der gør lakridsen så speciel? Og er lakrids sund eller er det mon livsfarligt?
Der findes mange former for lakrids. Der findes rød, sort, salt- og sød lakrids. Den sorte lakrids udvindes ved inddampning af en vandig ekstrakt fra lakridsroden. Typisk består lakrids af lakridspulver, som er lavet af lakridsroden samt en sukker sirup lidt mel (stivelse) og en flydende lakridsmasse. Denne masse blandet typisk med ammoniumchlorid også kaldet salmiak eller anis. Den brune lakrids vi kender har farven fordi den er blevet kogt. Den sorte farve kommer af noget der kaldes extrudering, hvor massen komprimeres gennem en extruder/matrice.
Den røde lakrids er der ikke ret mange dansker der kender. Den er baseret på jordbær, kirsebær og hindbær. Den røde lakrids er mest udbredt i USA, Australien, Canada og Tyskland. I Danmark findes der rigtig mange forskellige mærker, som har eksperimenteret sig i lakridsens verden. I denne verden har vi i Danmark til eksempler; Spunk (saltlakrids), Lakarol (engelsk lakrids), Piratos (saltlakrids) osv.
Sundt eller livsfarligt
Man har i mange år brugt lakrids mod hoste og maveonde. De gamle grækere og romere lovpriste ligefrem lakridsen og brugte den som lægemiddel mod hoste og forkælelse samt katar, som er betændelse i slimhinderne. I middelalderen blev lakridsroden endda tilskrevet magiske kræfter. Under renæssancen blev lakridsen ligefrem kendt som ”sød medicin”. Derfor er der rigtig mange mennesker, som ofte forbinder lakridssmagen med medicin. Faktisk findes der ikke ret mange lande, hvor man elsker lakrids så højt, som vi gør i Danmark. Man behøver kun tager til England før de fleste synes det er underligt at spise og elsker lakrids så højt.
Det var først i 1760, at lakridsen blev til slik, som udviklede sig til det vi kender i dag. En apoteker, George Dunhill, tilføjede nemlig pludselig sukker og andre ingredienser til den fortyndede ekstrakt. Dermed blev lakridsen født.
Der er mange danskere, som har erstattet den usunde chokolade med den muligvis sunde lakrids. Nogle forskere mener, at lakrids kan være årsag til forhøjet blodtryk og væskeansamlinger så måske bør man lige tage dette op til revurdering.
Slik generelt, det gælder både skumfiduser, lakrids og andre former for slik indeholder ofte mikroskopiske nanopartikler. Disse kan måske skade dine indre organer. Man ved med sikkerhed, at nanopartiklerne er skadelige når man indånder dem. Derfor mener man, at det er sandsynligt, at de også kan være det, når man indtager dem gennem maden i dette tilfælde slik.
Nanopartikler er på størrelse med virusser og bakterier, det vil sige at de er meget små, og vi kan ikke se dem med det blotte øje. De er så små, at de kan tricke vores blodceller til at tro, at det er en virus eller infektion i kroppen, som skal bekæmpes. Ud over dette har disse nanopartikler en kemisk overflade, som kan skade vores blodceller. Man formoder, ar partiklerne kan sætte kroppen i en slags konstant alarmberedskab, og at det dermed kan give hjertekarsygdomme. Disse farlige nanopartikler findes i det sorte farvestof Carbon Black (E153), som blandt andet bruges i lakrids. De findes også i det hvide farvestof Tirandioxid (E171), som tilsættes slik med hvide overflade og desuden bliver brugt i eksempelvis fedtfattige dressinger, som eller ville være gennemsigtige.
Point til ham der stjal indledningen fra wikipedia ! 😀