FOTO: Knifeforlife.dk
Jeg har valgt at skrive lidt om kokkeværktøj, og vil gå igennem forskellige mærker af knive !
Første mærke jeg har valgt at beskrive er Kai Knive.
KAI knive består af mange knivserier, hvoraf de fleste er på 7 forskellige knive. Shun Classic serien er den største på mere end 30 forskellige knive.
Der er de billige serier og de dyre serier.
De billige serier kan du kende på at klingerne er lavet i en ståltype, hvorimod de dyre knivserier er lavet i mere end et slags stål og op til 32 lag. Dette kaldes damacerede klinger, damaceringen laver man ved at smede to ståltyper sammen, dem banker man så ud, folder dem, banker ud og folder igen og igen indtil man har opnået de lag man ønsker, derefter ligger smeden det sidste stål, ægstålet, ind imellem det foldede stål og så er den rå klinge færdig.
Ved hjælp af slibning og polering, frembringer man så klingens endelige form.
Klingen skal hærdes, for at kunne holde til at kunne skære og holde skarpheden længe, man kan blande forskellige ingredienser i stålet for at få det til at være f.eks. rustfrit, fleksibelt, sprødt eller blødt.
Man kan regne hårdheden ud i et stykke stål, dette angives i Rockwell eller HRC.
Man presser, med maskine en diamantspids ned i stålet med et bestemt tryk, der opstår et hul som kan måles, dybden angiver så hvor hårdt stålet er.
For at give et par eksempler så har almindelige europæiske knive som vi kender, en hårdhed på ca. 52 HRC. KAIs billige serier har en hårdhed på 58HRC, de dyre serier har generelt en hårdhed på 61HRC og enkelte serier endda helt op til 64HRC.
Hvad betyder så hårdheden for dig som skal bruge kniven? Det betyder at knivens æg kan slibes op i en lavere vinkel og dermed gøre kniven skarpere og holde skarpheden meget længe. Hvis du sliber en ganske alm. kniv op i samme lave vinkel som en japansk kniv, vil den blive sløv med det samme. En meget skarp kniv letter dit arbejde i køkkenet, du skal ikke presse hårdt for at skærer gulerødder og når du skærer løg så river du ikke porerne over, så du “græder” mindre.
Damacerede klinger opstod for at styrke samuraisværd, som kan være foldet flere tusinde gange. KAIs knivfabrikker ligger i den japanske by Seki, det var her de første samuraisværd blev lavet. Seki er stadig den japanske hovedstad for smedning af klinger. Hver KAIkniv er gået gennem 40 sæt hænder på sin vej fra råt stål til færdig kniv.
Kai knivene er indelt i serier, og de rangerer fra 300 kr. og op til 3000 kr. pr kniv .
Men fordelen ved at købe en kniv som Kai ( eller tilsvarende ) er at der et værktøj der, hvis man behandler det korrekt, kan holde i mange år ! ( ulempen er nok at man bliver sart over sine knive )
Kai knivene kan købes i udvalgte butikker eller direkte på hjemmesiden: www.knifeforlife.dk