3 populære spisefisk i Danmark

spisefisk i danmark

I Danmark har vi en lang og stolt tradition for fiskeri. Igennem århundreder har fiskeriet været en indtægtskilde og kilde til mad, hvor det med over 7.000km kystlinje har været ganske helt at drage til vands. Der findes fiskerihavne i alle egne af landet, hvor koncentrationen er særligt stor langs vestkysten.

Den største fiskerihavn i Danmark er fortsat Skagen med Hanstholm og Thyborøn på de efterfølgende pladser. Vestkysten består også af mindre havne og kystlandingspladser som eksemplvis området ved Thorupstrand, som blandt andet er blevet skildret i TV-programmet Gutterne på Kutterne, der har 5 sæsoner på bagen. 

Selvom vi eksporterede mere end 490.500 tons fisk og fiskeprodukter i 2020 i følge Fiskeristyrelsen, lander meget af den fisk danske kuttere hiver i land, på spiseborde og hos blandt andet restauranter rundt omkring i Danmark. 

Det er alment kendt, at man som minimum bør spise fisk to gange om ugen. Til trods for at vi som danskere er blevet bedre til at efterleve kostrådene, er der fortsat plads til forbedring. I 2019 viste tal fra Coop viser, at særligt den yngre generation (15-34 årige) spiser for lidt fisk. 

Tilhører du også den del af befolkningen, der ikke spiser nok fisk, er det heldigvis ikke for sent, at opdatere den ugentlige madplan. Hvis du er helt på bar bund, kan du læse mere om 3  populære spisefisk nedenfor.

Rødspætte 

Rødspætten er en af de absolut mest populære spisefisk i Danmark. Denne spisefisk anvendes vidt og bredt i et hav af forskellige retter, og er nok bedst kendt i den panerede udgave, også kaldet fiskefilet. Fisken er en af de såkaldte magre fisk ligesom eksempelvis torsk og tun. 


Arten lever i vid udstrækning i flere danske farvevand, hvor der i 2019 blev fanget knap 14,5 mio. ton jf. Danmarks Fiskeriforening. Dette gjorde rødspætten til den tredjemest fangede fiskeart efter sild og makrel. 

Kødet er magert og indeholder ikke nær så meget protein og fedt som andre populære spisefisk. Fisken er naturligt rig på både jern og selen og kan tilbederes på mange forskellige måder. Foruden den velkendte panering, efterfulgte af en tur på panden, kan fisken også særlgit velsmagende dampet. 

Laks 

Laksen er fed, alsidig fisk og en af de bedste kilder til essentielle omega-3 fedtsyrer. Omega-3 kan kroppen ikke producere selv, hvorfor dette skal indtages gennem maden. Ydemere er laksen proteinrig, hvor du kan få op til 44 g protein ved at indtage 200g laks. 

I danske farvande, åer og søer er udbredelsen af laks minimal sammenlignet med andre. Derfor er hovedparten af den laks der sælges i Danmark opdrættede laks, typisk fra Norge. Opdrættet laks plejer at være billigere end laks fanget i eksempelvis Nord- eller Østersøen, men vildlaks indeholder ofte større mængder af omega-3 fedtsyrer. 

Laks kan bruges i et utal af lækre retter både til af middags- og aftensmad. Fiksen sælges typisk fersk i form af fileter eller som enten varmrøget eller koldrøget laks. For at få mest mulig smag, anbefaler vi at købe fersk laks, Du kan også købe frossen laks i dit lokale supermarked, men hvis du ønsker fuld valuta for pengene, anbefaler vi altid at undgå den frosne udgave. 

Makrel 

Makrellen tilhører, ligesom laksen, kategorien “fede fisk”. I Danmark findes der to typer makrel, Nordsømakrellen og Vestmakrellen. Fiskearten fanges i stor stil i fiskeindustrien, mens lystfiskere ofte også får makrel på krogen.

I supermarkedet kan du finde makrel både på dåse (ofte med tomat) og i bøtte i form af makrelsalat. Især makrelsalaten kan snyde, så du bør altid kigge på bagsiden af produktet, da det varierer meget i forhold til indholdet af fisk. Vi anbefaler til hver en tid at gå efter fersk makrel, da du her får den autentiske smag og en række vigtige vitaminer og mineraler. 

Fersk makrel er velegnet til både ovn, pande og grill.  

Vi håber, at denne artikel har givet dig lyst til at spise mere fisk. Velbekomme!

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account