Luccekatter eller luciabrød

Der er mange historier og forklaringer på “Luccekatter”, som de kaldes på svensk. På dansk kalder man dem Luciaboller eller Luciabrød.

En af historierne relaterer sig til Sankt Lucia, eller på italiensk Santa Lucia. Santa Lucia, som var en ung pige i 300-tallet der viede sit liv til gud og valgte at forblive jomfru. Santa Lucia bragte mad til de fordrevne kristne i katakomberne og havde levende lys på hovedet, så hun kunne se i mørket. Santa Lucia døde som martyr på Sicilien da den daværende romerske kejser fordrev og forfulgte de kristne. Lucia bliver hyldet i en række lande på hendes festdag d.13.december, en lysets dag i den mørke tid, ved det kendte Lucia-optog. Her er “Luccekatterne” blevet symbolet på den mad Lucia bragte de fordrevne kristne.

Men brødene er formet på oldnordisk manér og består af keltiske symboler, eks vis bukkehorn, frugtbarhedssymboler, snegle mv. Derfor vil en anden forklaring, nemlig den, at de har en henvisning til  Freja, gudinden i Nordisk Mytologi, da kattene er symbolet på hendes to djævlekatte, der trak hendes vogn.

Vort brodeland mod nord, har en tradition for at bage de såkaldte “Luccekatter”, som man tidligere serverede natten til d.13.december. Og som barn i Sverige elskede jeg at være med til at forme dem, og ikke mindst nyde dem nybagte med smør på! Mums. Jeg forbinder disse “Luccekatter” med noget meget svensk, og meget julet.

Det er vigtigt at man kommer melet i meget lidt af gangen, imens man ælter dejen, den skal være meget elastisk når man skal forme den, men også fordi bollerne ikke skal være alt for bastante, derfor bruger jeg også Italiensk hvedemel/pizzamel, da hvedemel er alt for tung en melsort.

Det kan varmt anbefales at bage dem sammen med sine børn, da de har stor glæde ved, at forme figurene – man kan jo også opfinde sine egne figurer!

“Luccekatter”, ca.15-20 stk.

  • 25 gram gær
  • 4 dl soyamælk m.vanille
  • ½-2/3 dele spiseske groft salt
  • 1 dl rørsukker
  • Ca.10-12 dl italiensk hvedemel/pizzamel
  • 150 gram smør/flydende plantemargarine (smager afgjort bedst med smør, men er du som jeg laktose-intolerant, kan det lade sig gøre at bage dem med flydende plantemargarine)
  • 3 hele kardemommekapsler
  • 1 tsk hel safran m.top
  • Æg til pensling
  • Rosiner
  1. Opvarm mælken til den er lunken, og opløs gæren heri.
  2. Kom safran, kardemommekapsler og lidt af sukkeret i en morter, eller krydderikværn (jeg bruger min kaffekværn) og knus det hele.
  3. Hæld mælken i en stor skål, og kom smøret i små stykker ned i. Findel smøret med fingrene, når smøret er opløst kommes krydderierne i.
  4. Kom ca.halvdelen af melet, resten af sukkeret og salten i.
  5. Ælt dejen godt, og kom melet i lidt af gangen, indtil du har en elastisk, ikke hård og ikke klistret dej.
  6. Saml dejen og stil den tildækket til hævning et lunt sted til den får dobbelt størrelse.
  7. Tril små pølser af dejen som du former til de forskellige figurer.
0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2018 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account