Mad mod tømmermænd

Weekenden er snart over os igen. Det er noget vi alle sammen glæder os til. Men for de fleste af os betyder det ”hej” til de forfærdelige tømmermænd, som altid komme trampende når vi har mindst behov for det. Spørgsmålet er, om der findes en måde at slippe af med dem på, og om det mon er muligt at slippe helt for dem? Hvad er det, som kalder tømmermændene frem?

Vi kender dem alle sammen alt for godt, de forfærdelige tømmermænd, som altid kommer dagen derpå. Nogle mennesker har det værre end andre. Mens nogen mennesker måske endda er så heldige helt at slippe for dem. For at kunne forstå, hvad det er vi skal gøre for at komme af med dem, så er vi nød til at forstå hvad denne forfærdelige lidelse kommer af.

Tømmermænd

Tømmermænd er en lidelse man får, når man oplever en ubehagelig følelse i kroppen efter en overdreven alkoholindtagelse. Der findes en række symptomer, hvorpå man hurtigt kan konstatere, at man har denne lidelse. Man bør slet ikke være i tvivl hvis man lider af tømmermænd, men det kan være meget rart at vide hvad symptomerne er alligevel. Disse symptomer, kan være ondt i hovedet, mavepine, tørst, ømhed i kroppen, træthed, humørpåvirkninger, svimmelhed, kvalme, hjertebanken og koncentrationsbesvær. Det er ikke sikkert man har alle symptomer, nogle mennesker er heldige kun at have ondt i hovedet eksempelvis. Tømmermænd kan altså bestå af et enkelt symptom, men man kan også være uheldig at have dem alle sammen.

Kvinder oplever dobbelt så ofte at få tømmermænd som mænd, også selvom de ikke drikker nær så meget. Dette skyldes, at kvinder generelt er mere følsomme over for alkohol end mænd. Det er også grundet til, at mænd som regel skal drikke større mængder alkohol, før de mærker en virkning af rusen.

Hvorfor tømmermænd

Der kan være en række årsager til, at man får lidelsen, Tømmermænd. I bund og grund er det kroppens reaktion på Alkohol (ethanol), som giver et udslag på kroppen. Alkohol er en ren gift for kroppen, og når kroppen siger stop, så siger den det via tømmermændene.

 • Dehydrering

Alkohol virker vanddrivende, fordi alkohol hæmmer udskillelsen af antidiuretisk hormon fra hypofysen. Det er det hormon, som stimulerer genoptagelsen af væske i nyrerne. Når koncentrationen af antidiuretisk hormon er nedsat, får man en øget urinudskillelse og dermed en dehydrering af kroppen. Symptomer fra dehydrering inkluderer tørst, mathed, tørre slimhinder, svimmelhed og hovedpine.

 • Irritation af mavesækken

Alkohol er som sagt gift for kroppen, og virker lokal irriterende på mavesækken. Dette resulterer i, at maden, som er i mavesækken opholder sig længere tid end normalt. Dette sker især hvis det er meget stærk spiritus man har indtaget (spiritus med mange procenter). Alkoholen øger produktionen af mavesyre i maven og ligeledes galde. Derved får man kvalme og ubehag i mavesektionen.

 • Nedbrydningsprodukter

Når kroppen skal nedbryde alkoholen, så dannes der acetaldehyd, som er et meget giftigt stof og som medføre ubehagelige symptomer som eksempelvis hjertebanken, kvalme og hovedpine. Normalt omdannes det giftige stof til noget der hedder acetat, som er et meget harmløst stof. Når man tager Antabus, så blokeres denne reaktion. Hvis man drikker alkohol efter at have taget Antabus, vil den acetaldehyd som bliver dannet ikke kunne blive nedbrudt, og derved får man kraftige symptomer. Altså meget stærke tømmermænd.

 • Forgiftning

De fleste drikkevarer indeholder i dag man andre stoffer, som kroppen skal nedbryde. Andre stoffer kunne eksempelvis være fuselolier og andre former for alkohol (metanol bedre kendt som træsprit). Disse stoffer er også giftige for kroppen, men er tilsæt drikkevarerne, eksempelvis for at give dem den smag vi så godt kan lide. Kroppen kan reagere voldsomt på disse stoffer, og i de fleste tilfælde får man hovedpine, kvalme og opkastninger.

 • Søvn

Umiddelbart skulle man tro, at alkohold virker beroligende og afslappende. Men får man større mængder af alkohol, kan det virke direkte modsat og give søvnproblemer. Når kroppen har indtaget store mængder af alkohol, skal den bruge en helt masse kræfter på at forbrænde og bearbejde den. Derved kan man få søvnproblemer. Alkoholen forstyrrer den normale søvnrytme og den tid som tilbringes i REM søvn (drømmesøvn) er derved kortere end normalt. Musklerne i kroppen slapper af, men det kan resultere i snorken og risiko for søvnapnø, hvis man drikker for regelmæssigt, hvilket har stor betydning for søvn kvaliteten. (Se link nederst om REM søvn)

 • Tobak

Der er mange mennesker, som af underlige årager begynder at ryge i forbindelse med alkohol. Man behøver ikke engang selv indtage røgen, for at kroppen reagere på den. Blot man opholder sig i tilrøgede lokaler. Når man indånder tobaksrøg, får man kulbrinter og andre giftige stoffer ind i kroppen, som faktisk kan give tømmermændssymptomer med eller uden alkohol. Hvis man har indtaget alkohol kan det virke forstærkende på tømmermændene. Eksperimenter viser desuden, at man har tilbøjelighed til, at indtage større mængder af alkohol ved indtagelse af røg. Dette skyldes et fysiologisk samspil mellem alkohol og nikotin.

Forebyggelse

For at undgå tømmermænd kan man selvfølgelig holde sig helt fra alkoholen. Men der findes også en række råd og vejledning til, hvordan du mindsker dine tømmermænd.

Vand

Det er vigtigt at kroppen får rigeligt med væske i form at rent vand. Tømmermænd er en reaktion på forgiftning af kroppen og derved har kroppen brug for vand til at rense med. Vand virker desuden på den vanddrivende effekt alkohol har på kroppen. En god tommefinger regel er, 1 glas vand per genstand.

Mængde

Mange mennesker og rygter siger, at det at blande de forskellige drikkevare har en effekt på tømmermænd. Rygterne siger, at hvis man både drikker øl, vin og vodka samme aften, så er man garanteret stærke tømmermænd dagen derpå. Dette er dog endnu ikke bevist.

Rådet siger dog, at man bør drikke med måde. Jo mere alkohol man indtager jo værre vil tømmermændene blive. Nogle mener også, at spiritus med sukker giver større tømmermænd, end rent alkohol, på grund af sukkeren.  

Røg

For at undgå, at røg virker styrkende på tømmermænd, bør man undgå tilrøgede lokaler.

Sengetid

Det er ikke bevist, trods mange mener det virker. Men det siges, at hvis man spise lidt mad, drikker to store glas vand og indtager to smertestillende, så skulle det tage de værste tømmermænd, samtidig med det giver en bedre nattesøvn. Det er dog bevist, at det er vigtigt kroppen har mad og væske at arbejde på.

Kur mod tømmermænd

Det er en god idé, at prøve at bekæmpe tømmermændene inden man lægger sig til at sove. Der er flere måder man kan forsøge dette på.

 1. Drik rigeligt med vand, både mens du drikker alkohol, men også inden du lægger dig til at sove.
 2. Hold dig til lyse drikke som hvidvin, snaps, vodka, gin og øl.
 3. Det kan være en hjælp at spise undervejs mens du drikker. På den måde optager kroppen mindre alkohol af gangen.
 4. Stik en finger i halse inden du går i seng hvis du allerede føler ubehag i kroppen. Fyld først maven op med vand. Mange gange fremprovokerer det opkast i sig selv. Få aldrig andre til at hjælpe dig med at kaste op, dette kan være farligt!
 5. Drik rigeligt med vand dagen derpå.
 6. Tag et par smertestillende, men undgå mærker med acetylsalicylsyre som aspirin, magnyl og treo.
 7. Spis noget sund mad med meget salt. Grøntsager eksempelvis agurk er super godt med salt.
 8. Sov. Det er vigtigt at kroppen får hvile mens den arbejder.
 9. Revet æbler eller most banan er godt mod kvalme.
 10. Hvis man har kvalme og ikke kan sove, kan det være en fordel at se en film og tænke på noget andet.

Læs også mad mod halsbrand

Læs også søvn en vigtig del af sundhed

Ps en T-shirt med tryk og sofa på en Søndag er nu heller ikke dumt

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account