Den enes død, den andens kød

Køer i eng med sø i baggrunden

Bestiller man en bøf på en argentinsk restaurant, får man kun en bøf. Modsat herhjemme serverer argentinerne nemlig ikke kartofler og grønt til, som vi er vant til i Danmark.

Eksporten af argentinsk oksekød er, ifølge Landbrugsavisen.dk, faldet drastisk siden deres storhedstid i 2005. Dengang eksporterede man 771.427 tons oksekød om året mod forventet 320.000 tons i år. De argentinske kvægavlere frygter naturligt nok for deres levebrød, at de ikke bliver inviteret ind på det voksende kinesiske marked. Argentinerne var ellers lige komet ind på det europæiske marked, da EU´s tidligere leverandør, Brasilien, blev ramt af mund og klovsyge.

Den argentinske regering har, i et forsøg på at holde de hjemlige priser i ro, sat begrænsning for hvor meget kød, der må eksporteres. Det har medført, at nabolandet mod vest, Uruguay, har overhalet Argentina som verdens mest kødspisende nation.

Argentinsk oksekød er populært på grund af den fine kvalitet. Man bruger hverken antibiotika, hormoner eller vækstfremmere. Køerne har mulighed for at gå ude på marken næsten hele året. Det betyder også, de har meget plads, og dermed spreder sygdomme sig ikke så hurtigt og stresser køerne. Argentinsk oksekød indeholder mindre inra-muskulært fedt, kun 140 kalorier pr. 100 g. Det betyder også flere Omega-3-fedtsyrer og færre mættede fedtsyrer samt et lavere indhold af det dårlige kolesterol.

Eksporten til Danmark er hovedsagelig: oksefilet, -mørbrad, -entrecôte og -tyksteg. Et andet popularitetsbarometer er de lave produktionsomkostninger. De er kun halvdelen af, hvad de er i EU. EU lægger en importtold oven på kødets pris på mellem 25 og 30 kr. pr. kg. Alligevel kan det argentinske kød stadig konkurrere med det europæiske.

Under transporten til Danmark opbevares kødet ved 1,4 graders celcius, hvilket betyder, at kødet stadig mørnes, mens kødsaften er frossen. Kødet fryser først ved -2 grader og er derfor stadig fuld af smag.

FOTO: Kildegaarden.com

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account