At braisere kød der skal simre længe, i øl, giver ikke alene meget mørt kød, men også en fantastisk velsmagende sauce! Dette oksebryst fortjente en rimelig god, halvmørk øl, valget faldt på en St Feuillien Abbey Ale, men også en mørkere øl, eks vis en stout, brown ale eller en trappist øl vil være et godt bud. Valget af øl beror på hvor kraftig en sauce man ønsker.
Opskrift til 2-3 pers.:
- Oksebryst m.ben på ca.1 kilo
- 2-3 gulerødder
- 2-3 persillerødder
- 2 rødløg
- Smør til stegning
- Ca.½ liter øl (læs ovenstående)
(Et glas øl til kokken hører sig til;-) )
- Dup oksebrystet tørt, og skær snit på kryds og tværs af fedtkanten. Gnid brystet ind i salt og kom friskkværnet peber på.
- Brun oksebrystet på alle sider.
- Skær rødløgene i både og kom ved, lad dem karamelisere lidt.
- Kom gulerødder og pastinakker skåret i halvstore stykker ved.
- Skru ned for varmen, og hæld øllen ved, den skal dække 1/3 del af kødet. Lad det simre 1 times tid.
- Hæld evt lidt mere øl, og vand ved. Væden skal konstant dække 1/3 del af kødet. Lad det simre i ca.1½ time mere.
- Tag oksebrystet op, og lad det trække imens du laver saucen og mosen.
Sauce:
- Ca. ½ af væden fra gryden
- 1 soya fløde el.anden fløde
- Salt & peber
- Evt en smule kulør
- Si grøntsagerne fra væden, og hæld halvdelen fra. Kom den ene halvdel op i gryden igen, og skru helt op for varmen på blusset. Kog ind.
- Kom fløde ved, og kog til det tykner.
- Smag til med salt & peber. Kom evt en smule kulør i.
– Den resterende del af væden kan koges ind med benene fra oksebrystet til en fond, som kan fryses. Eller frys den som den er, og brug til sauce en anden gang.
Rodfrugt-mos:
- Kartofler
- Persillerødder eller pastinakker
- Smør
- Salt & peber
- Skræl kartofler og rødder. Skær dem i mindre stykker.
- Kog til de er møre.
- Mos kartofler og rødder med en gaffel, eller en decideret kartoffel moser. Kom en klat smør ved, og mos den med.
- Smag til med salt & peber.
Server evt en frisk grøn salat til.
Ølbraseret oksebryst……..det er en helt vidunderlig opskrift ..tusind tak
Tak Rosemarie!
Altid dejligt at få feedback 🙂