Maddagbog om hjemmerøgning

Maddagbog om hjemmerøgning 2
  • januar 2018

For os er nytårsdag altid lig med hjemmelavede burger til aftensmad, og da det jo er 1. januar bliver det oftest med købeboller da energiniveauet oftest højst er til en far til fire film, sodavand og sofa – normalt ikke afbrudt af andet end afskydning af resten af hundepropperne fra nytårsaften.

Da den hjemmelavede burger i sig selv ikke kræver den store præsentation – vil jeg i stedet give opskriften på en af ingredienserne – nemlig bacon. Jeg er for nyligt begyndt at eksperimentere mere og mere med hjemmerøgning – og det er faktisk ikke den store videnskab medmindre man absolut vil gøre det til det😊 Men det er en proces der tager sin tid før man belønnes for arbejdet, til gengæld kan produktet holde sig meget længe i køleskabet eller fryses.

 Du skal bruge:

1 Ribbensteg

Groft salt 24 gr. Pr kg steg

Sukker 5 gr pr Kg kød

5-10 peberkorn

2 -3 laurbær

1 tsk. timian (tørret)

1 tsk. rosmarin (tørret)

Alle krydderier knuses og blandes i en morter og gnides godt ind i kødet. Jeg er så heldig at have en vakuumpakker så jeg bruger den til at pakke kødet i, hvis ikke man har dette vikles stegen stramt i vita-wrap og kommes i en frysepose. Herefter skal det i køleskabet og trække i 3-5 døgn, kødet tages nu ud og lægges i et fad/bradepande med en rist i bunden og tørrer i 2 døgn – det er vigtigt at kødet føles tørt i overfladen inden røgning. 

Nu skal det røges – jeg bruger min almindelige kuglegrill og en såkaldt røgspiral (som kan købes for 200-300 kr. på diverse hjemmesider).  Har man ikke en røgspiral må man lægge sit smuld (fint bøgesmuld til koldrøgning) i en foliebakke i en hesteskoform som stilles på kulristen. Smuldet tændes i den ene side med en smule husholdningssprit – når spritten er brændt ud vil smulden gløde fint og kødet lægges på risten og på med låget. Begge luftspjæld skal være ca. ½ åbne. 

Røgprocessen bør tage 8-12 timer og gentages 3 gange (eller til baconen er fint røggylden).

Idet der er tale om koldrøgning – skal temperaturen udenfor helst ikke over 10-15 grader hvorfor jeg altid laver dette om vinteren og oftest tænder op sidst på aftenen – og tager kødet i køleskabet om dagen mens jeg er på arbejde. Af samme årsag kan det anbefales at lave så mange stykker man har plads til i grillen på en gang og fryse ned så man også har et lager til sommeren.

Har man først prøvet hjemmelavet bacon er man færdig med at købe det i supermarkedet…

  • Januar 2008 – Wraps  af lammerester og Chilli sauce/pasta.

Kender du det når dagen bare ikke går som du gerne vil, i dag var sådan en dag – oprindeligt skulle jeg have haft fri og brugt dagen sammen med min dreng men den plan blev desværre ændret allerede 29/12 og gud hvor jeg manglede den fridag da jeg vågnede til morgen. Dagen blev ikke ligefrem bedre af at olielampen på bilen begyndte at lyse da jeg nåede kontoret nå men efter en ”lille” genopfyldning af olie var jeg ved at være klar til at komme i køkkenet da jeg kom hjem. Menuen stod på wraps m. ”kebab” af resterne af lammekøllen fra nytårsaften salat og den sikre vinder hjemmelavet chilisauce. Kebaben kan laves af laves af oksekød eller lam, og er en genial måde at få brugt resterne af en steg på – eller af fersk kød hvis man bare har lyst til pitabrød eller wraps med kebab.

Selve wrapsne er helt almindelige tortilla pandekager fra Netto – mere hellig er man vel heller ikke 2. januar selvom et hjemmebagt pitabrød ikke ville skade på nogen måde mere om det en anden dag.

”kebab”

Ca. ½ kg (eller hvad der nu er levnet) kød af enten lam eller oks

3 dl youghurt (græsk el alm naturel)

1 tsk. peber 

3 fed hvidløg

Saft af ½ citron

2 tsk. garam Masala

1 tsk. knust spidskommen (medmindre det minder dig for meget om svedig græker på en turist fælde du var på sidste sommer)

Alle ingredienser røres sammen, kødet kommes i og det stilles til at trække så længe som din hverdag giver dig tid til, dog min 30 min – men hvis du er den overskudsagtige spelt forældre gør du det bare dagen før efter du har smurt madpakken.

Mens kødet trækker laver du chilisaucen, som består af.

3 ds tomatpure (den store slags på 140 gr)

3 fed hvidløg

2 tsk. chiliflager – eller bare efter smag – some like it hot

1 tsk. sukker  

1 tsk. spidskommen 

2 tsk. garam masala

Saften af en citron

½ dl olie (oliven, raps eller hvad du ellers har vil gå helt fint)

1 tsk. stødt ingefær – kan erstattes af frisk hvis du har i huset

½ tsk. stødt koriander

Det hele blendes til en smørbar grød, og kan sagtens holde sig en uges til i køleskabet – og vil i øvrigt gøre underværker for en ellers helt almindelig røvsyg oste eller æggemad.

Til sidst skærer du alle dine yndlings grøntsager og blander en salat – og lav bare en stor skål du har sikkert alligevel bedre ting at bruge eftermiddagen i morgen på end at skære salat igen.

Kødet steges på en tør pande lidt af gangen da det smider meget væde, og ellers vil koge og ikke stege, Tortilla pandekagen smøres med Chilli saucen og fyldes med kød og salat – og hvis dagen skal være fuldendt er det nu analyseinstituttet ringer og vil stille dig 5 hurtige spørgsmål og hvis ikke når du at nyde et skønt hverdagsmåltid med familien inden maden bliver kold. 

  • Januar 2018 – Tunsalat

Oven på dagen i går og en dag i dag der startede med morgensur familie og 1. skoledag efter juleferien for den yngste på 9 – med dertilhørende afgang fra rækkehuset kl. 0700 i silende regn og blæst – skulle aftensmaden være nem og derfor blev det til tunsalat m creme fraiche dressing æg og kapers.

Tunsalat

Resten af salaten fra i går, en klassisk grøn salat med gulerødder, tomat, agurk, rå løg og peberfrugt, for at spæde den så meget op at alle kunne blive mætte tilsatte jeg 2 ds tun, et lille glas kapers og 4 hårdkogte æg (hønseæg kommes i kogende vand og minuturet sættes til 9 minutter) .

Creme fraiche dressing

¼ L creme fraiche 9%

½ tsk. paprika

Saft af ½ citron

1 tsk. honning

2 tsk. af chilisaucen fra i går

Dressingen røres sammen i en passende skål og smages til med salt og peber, og tørret timian. Til salaten serverede jeg ristet rugbrød og en skål med oliven for dem (læs min kone) der er til det. 

Årets indtil videre hurtigste måltid, og på den måde nåede familien at få mad kl. 1800, så vi alle kunne nå at småblunde på sofaen mætte og glade inden kl. 1900. 

Aftensnack

Når nu man er et madøre af format og har fået salat til aftensmad kan det jo ske at man bliver lidt småsulten når man er vågnet fra sin sofalur – og når nu jeg er på LCHF – er der ingen undskyldning for ikke at begive sig ud i min ynglings aftensnack – og ja den er HF (High Fat,) nemlig flødeskum m. ristede kokusflager og sukrin gold.   Opskriften giver sig selv så jeg vil ikke gå i detaljer blot advare om at den er vanedannende og hvis ikke du holder dig fra kulhydrater (ris, pasta, brød kartoffel, øl, slik osv.) nok ikke den bedste måde at blive gode venner med din badevægt efter jul.

  • Januar

I dag er torsdag og det er det samme som svømning for familiens yngste og sent fri fpr mig selv, derfor får vi oftest rester denne dag og i dag var ingen undtagelse. Vi havde taget en rest kødsauce ud af fryseren. Da vi er nød til at begrænse vores kulhydrat indtag – mig selv fordi jeg som tidligere beskrevet har valgt at leve efter LCHF, og min kone fordi hun efter fødslen af vores dreng har udviklet type 1 diabetes serverer vi den med fint strimlet spidskål i stedet die den traditionelle pasta. På toppen lidt revet ost og creme fraiche og selvfølgelig resten af chilisaucen.

Kødsauce (så der er nok til fryseren)

1 kg hk oksekød

2 ds hakkede tomater

1 stor ds tomatpure

2 store hakkede løg

3 fed hvidløg, revet fint på rivejern (det er nemmere at gøre rent end presseren😊)

2 tsk. paprika

3 tsk. oregano

1 tsk. timian

3 revne gulerødder

1 terning grøntsagsbouillon

Svits løg og hvidløg i lidt olivenolie uden det tager farve tilsæt kødet og brun det godt af, tilsæt tomat (både hakkede og pure). Kom de revne gulerødder, bouillonterning og  krydderierne i, hvis saucen er for tyk så skyl de tomme tomatdåser i koldt vand og kom dette i, eller endnu bedre hvis du har en lille sjat rødvin. Lad saucen småsimre 15- 30 min. Smag til med salt, peber og evt. lidt honning.

  • Januar

Efter en hård første uge på året var energiniveau og tålmodighed ikke til langstrakte projekter, så jeg købte en hel kylling på tilbud på vej hjem, parterede den i 8 stykker kom den i ovnen med lidt salt peber timian ii 45 min v. 180 grader og serverede en helt almindelig grøn salat og agurkesalat til. 

Der skete så det at jeg sad og drømte om sommer og sol her i vintermørket men vågnede da telefonen ringede, og i røret var en advokat der repræsenterede 80’erne der mente at jeg havde brudt reglerne om monopol og stjålet deres klassiske lørdagskylling.

Derfor får I i stedet en opskrift på den bedste sommerkylling jeg kan komme op med, nemlig hel grillet/røget kylling m. kryddersmør

  • stor kylling

50 gr. Blødt smør

Skallen af en citron

1 kvist frisk timian

1 kvist frisk oregano

  • kvist frisk rosmarin

 2fed hvidløg

En grillestarter fyldes med kul og tændes (bemærk det tager ca. 45 min før kullene er klar), og en håndfuld røgflis kommes i en skål vand.

Krydderurterne hakkes fint, hvidløg og citronskal rives fint og blandes med smør. Skindet løsnes fra brystkødet ved forsigtigt at stikke en finger ind mellem skind og kød fra halsen og løsne det hele vejen rund. Herefter kommes smørret ind og fordeles bedst muligt ved at massere den ind under skindet.

Hvis kullene er klar kommes de i grillen så den er klar til indirekte grill, hvis du har et rottiserie kommer grillen på spydet og ellers bare på risten og med brystet opad, vandet hældes fra røgflisen og flisen kommes direkte på de varme kul og låget kommes på – kyllingen skal have 45-60 min.

Til denne kylling vil jeg varmt anbefale en tomat/bønnesalat

500 gr smagfulde cherrytomater

1 løg (finthakket)

500 gr friske grønne bønner

100 gr fetaost

Bønnerne koges i letsaltet vand i 2-3 minutter og skæres i mindre stykker, tomaterne halveres og blandes med bønner, feta og hakkede løg. Salaten krydres let med salt og peber og blandes med et skvæt olivenolie og balsamico eddike og pyntes med rigeligt frisk basilikum.

  • Januar

Lørdag eller som min dreng siger første weekend dag, vi var på farten det meste af dagen og min tidsoptimisme kom endnu engang til udtryk da jeg måtte indse at en hel skinkeklump ikke kan nå at tø op hvis den først kommer ud af fryseren 11.30 – ups. Hvilket egentlig var okay for så havde jeg en god undskyldning for at salte den med henblik på røgning efter præcis samme fremgangsmåde som den bacon jeg beskrev 1. januar. 

Heldigvis havde netto tilbud på hakket oksekød, så jeg kunne servere en god gammeldags hakkebøf med tomatsalat – for at rode bod på min fejl overfor familien måtte jeg love at lave en af vores ynglings dessert  chokolade souffle (næsten uden sukker)

150 gr. Mørk chokolade

1 ½ spsk. Smør

2 æggeblommer

4 æggehvider

1 spsk. Honning el sukrin

Forvarm ovnen til 175 grader, Pisk hviderne stive og bland undervejs honning el sukrin i, smelt chokolade og smør ved middel varme under konstant omrøring. Når chokolade og smør er smeltet kommes blommerne i og det røres til en ensartet masse, herefter blandes halvdelen af hviderne i. Til sidst vendes blandingen i resten af hviderne med luftige tag, ”dejen” fordels i små smurte forme og bages 12-15 min. 

Selvom souffle’erne er flottest lige når de kommer ud af ovnen smager de altså bedst hvis de får lov at køle 10-15 min inden servering selvom de når at falde lidt sammen.

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account