Morgenmad er i sandhed en vigtig spise, måske nok dagens vigtigste. Og måske især i denne kolde tid! Personligt kan jeg slet ikke uden et morgenmåltid, og ynder at gøre lidt ud af dagens første “brændsel”. Jeg har længe spist havregrød, og på trods af diverse opfindsomt tilbehør på grøden, er jeg blevet noget træt af denne spise. Derfor har jeg nu afprøvet lidt forskellige grød-typer, og lavet mig et stort glas hjemmelavet granola som jeg lystigt kommer på et surmælksprodukt.
Grød er jo et vidt begreb, og er sågar gået hen og er blevet så trendy, at flere hippe caféer serverer grød i morgentimerne. Efterhånden har forskellige producenter lanceret nye former for grød på markedet som fås i velassorterede supermarkeder samt specialforretninger.
Her er afprøvet to slags grød, den ene er fra Irmas Økologisk Balance serie, og sælges under navnet “Grød nr.4”. Irma har lanceret flere forskellige slags grød i samarbejde med Aurion, ikke alene grød til indtagelse i den årle morgenstund, men også grød typer med soltørrede tomater, tørrede svampe mv.
“Grød nr.4” indeholder: Emmerflager, knækket spelt, revne hasselnødder, tørrede æbler og græskarkerner. Grøden er nem at tilberede, den skal koge op i 5 min. og derefter stå og trække i 15 min. Jeg synes det er en meget velsmagende grød, godt med bid i, og den mætter godt. Jeg vil afgjort anbefale at salte den en smule, og evt servere frisk revet æble udover, eller smide en håndfuld friske blåbær på.
Den anden grød jeg har smagt, er en økologisk “Morgenfruegrød” fra Urtekram. Grøden indeholder: havregryn, hirseflager, byggryn, morgenfrue, ingefær- og hybenpulver. En grød der er pakket i en meget tillokkende gul pose, og som fristede med, at den var tilsat “et strejf af ingefær og morgenfrueblade”. Yderligere var tilberedningen afgjort noget der trak i mig – man skal simpelthen kun hælde kogende vand over grøden og lade den stå og hvile i 5 min. inden man rører rundt og indtager den. Men, men, grøden var klæg og klistret – den mindede mig om udkogt havregrød i konsistensen. Smagen er jo en smags sag, men for mig virkede morgenfruebladene, og særligt ingefæren forstyrrende for mine (morgen-)smagsløg.
Man kan efterhånden købe mange slags müsli på markedet. Mange af dem synes jeg enten er meget tørre, nærmest støvende, og mange af dem indeholder ting jeg slet ikke synes passer i, eks vis tørrede bananer, store stykker tørret kokos mv. Derfor besluttede jeg mig for, at lave min egen müsli, af den ristede slags, også kaldet granola. Du kan tilberede granola helt efter smag og behag. Her får du min opskrift:
Mængden svarer til et halvstort opbevaringsglas, og jeg har ikke afmålt de enkelte ingredienser, men sjusset mig frem.
- Havregryn (lidt under halvdelen af den samlede mængde)
- 1 stor håndfuld Speltbageblanding (læs anmeldelse af denne andetsteds på Madmagasinet.dk) eller en blanding af speltflager, hele/knækkede rug, hel hirse, hel boghvede.
- Ca. 100 gram finthakkede hasselnødder (evt også en smule hakkede mandler)
- En lille håndfuld solsikkekerner
- En lille håndfuld græskarkerner
- Solsikkeolie (eller anden smagsneutral olie)
- En god honning
Og
- Diverse tørrede frugter: dadler, figner (begge skåret i små stykker) og rosiner.
Kom alle ingredienserne, udover frugterne, i en skål. Bland dem godt rundt. Kom dem i en bradepande beklædt med bagepapir, i et ikke alt for tykt lag. Hæld olie og honning over. Sæt bradepanden midt i en 140 grader varm ovn og bag granolaen i ca.40 min. Rør regelmæssigt i den, og kom evt yderligere olie og honning på. Granolaen skal blive lyserbrun og sprød, hold øje med, at den ikke brænder på. Hæld den færdige granola på et stykke bagepapir og køl helt af. Bland de tørrede frugter i blandingen og hæld på glas.