Under en energireduceret diæt reduceres mængden af fedt, og kosten skal indeholde store mængder af groft brød og grove grønsager. En god tommelfingerregel, når tallerkenen fyldes med mad er: Den ene halvdel af tallerkenen fyldes med grønsager, og den anden halvdel deles mellem kartofler / ris / pasta / brød og kød, således at kartofler fylder mere end kød.
BRØD, MEL OG GRYN
Fortrinsvis rudbrød og andet groft brød. Kiks indeholder ofte meget fedt og bør begrænses.
GRØNSAGER
Mere end i Normalkost. Gerne grønsager i hvert måltid. Begrænset mængde oliven og avocado på grund af højt fedtindhold.
FRUGT
1 – 2 stykker frugt dagligt.
MÆLK OG OST
Fedtfattige produkter bør foretrækkes, for eksempel letmælk, skummetmælk, kærnemælk, ylette og letmælksyoughurt samt mager ost, kvark og hytteost.
KØD, INDMAD, FISK OG ÆG
Magre kødprodukter bør foretrækkes, som f.eks. hakket kød med max 10% fedt. Fedtkanten skæres af kødet efter tilberedningen. Skindet kan fjernes fra fjerkræ på grund af det underliggende fedtlag.
FEDTSTOFFER
Mængden af fedtstof skal reduceres. Benyttes pander og gryder med \”slip let\” overflade, kan fedtstof undlades. Maden kan med fordel tilberedes ved kogning og ovnstegning. På brød kan fedtstoffet skrabes eller helt undværes.
SUKKER, SLIK OG KAGER
Stærkt begrænset mængde. Af slik bør foretrækkes bolcher, vingummi og lakrids fremfor kager og chokolade, som er meget fedtholdige. Vælg sukkerfri sodavand og saft.