Når du tænker på, hvad du kan bruge en blender til, går du sikkert direkte til en klassisk smoothie med røde bær, banan og mælk eller juice, eller måske er du mere til en grøn vitaminbombe med avocado, grønkål, ingefær og æblejuice. Men en blender kan så meget mere end at lave en sød og syndig eftermiddagssmoothie eller en sund og opfriskende smoothie inden morgentræningen.
Drop den klassiske smoothie og kast dig ud i noget af alt det andet spændende, du kan bruge din blender til. Hvis du tænker mere kreativt, når du står foran blenderen, kan du fremtrylle de lækreste retter på den nemmeste måde – og med færrest mulige redskaber. Læs med og bliv inspireret!
Vælg den perfekte blender til alle formål
Så snart du kaster dig over frosne bær, is, drøje madvarer og varme væsker, er det ikke længere ligegyldigt, hvilken blender du vælger. Hvis du kun blender mælk, bananer og andre bløde ingredienser, kan de fleste blendere bruges, men det er en anden sag, hvis du begynder at eksperimentere med en mere hård og drøj konsistens.
Derfor bør du overveje dine behov, når du kigger på markedets mange blendere. En blender der kan knuse is, er ikke nødvendigvis gearet til at blende bundfrosne bær, og en lille blender har måske ikke den samme effekt som en stor – selvom den kompakte størrelse er praktisk. Derfor bør du både tænke over, hvilken størrelse du har plads til i køkkenet, og hvor meget den skal kunne holde til.
Kig især på watt, der angiver, hvor kraftig maskinen er. En god idé er også at tjekke denne test af blendere, så du kan spore dig lidt ind på, hvad der er på markedet lige nu. En test kan også fortælle dig, hvad en specifik model egner sig bedst til, så du får købt en, der kan klare mosten.
Er du klar til at høre, hvad du kan bruge din blender til, når det ikke skal være en smoothie? Vores idéer omfatter alt fra bagning til eksotiske dip, og det er bare om at kaste dig ud i det.
Pesto
Du kan bruge pesto som dip, sauce eller dressing – eller noget helt fjerde. Det er en fantastisk spise, som du kan variere i næsten det uendelige ved at skifte urter, nødder eller ost ud. Og så er det utroligt nemt at lave din egen. Du skal faktisk kun bruge en blender.
En klassisk pesto består af basilikum, pinjekerner, hvidløg, parmesan og olivenolie. Start med at blende halvdelen af basilikummen og tilføj resten samt de andre ingredienser. En vigtig detalje er at pulsere med blenderen i stedet for at blende voldsomt. Pulseringen giver ingredienserne mulighed for at udskille den olie og smag, der er nødvendig, så du får en cremet og smagfuld pesto.
Suppe
Hvis du laver hjemmelavede supper, kan du få den lækreste, cremede konsistens ved at bruge en blender. Her er det vigtigt, at du sikrer dig, at din blender kan holde til høje temperaturer – og så skal du tænke over ikke at få dannet tryk, så du må ikke lukke den helt tæt, inden du starter.
Lav for eksempel en lækker grøntsagssuppe med grove stykker gulerødder, kartofler og tomater, og blend det hele, når det har kogt lidt sammen. Så bliver konsistensen uimodståeligt blød og cremet, og du kan nemt og uden at spilde servere suppen direkte fra blenderen.
Hjemmelavet peanutbutter
Peanutbutter er ved at blive meget populært i Danmark. Vi bruger det på blødt brød, med æbler eller selleri eller endda som morgenmad i en grød. Det eneste, du skal bruge, er peanuts. Når først du begynder at blende, ligner det ikke noget, der nogensinde får en blød konsistens. Men efter 5-6 minutter begynder olien at trække ud af nødderne, så du får en cremet peanutbutter. Du kan altid tilføje peanutolie eller en anden olie for at gøre den endnu mere cremet.
Pandekager og vafler
Når du bager, har du altid gang i en masse køkkengrej: skåle, dejskrabere, håndmikser osv. Men med en blender går det hele som en leg, og du skal næsten ikke bruge andet. En lind dej som pandekage- eller vaffeldej er ideelt i en blender – du tilføjer blot alle ingredienser og sætter blenderen i gang.
En stor fordel ved at bruge din blender til sådan en dej er, at du meget nemmere kan hælde dejen ned i vaffeljernet eller på pandekagepanden, end hvis du står med en grydeske eller et decilitermål.
Omelet og røræg
Vil du have luftige, lette æg på morgenbordet? Så er det bare om at finde blenderen frem og slå æggene ud. Tilføj eventuelt en smule mælk eller vand og krydderier eller urter og sæt blenderen til. I løbet af få sekunder har dine æg forvandlet sig til en luftig masse, der giver et fremragende resultat, når du laver enten røræg eller omelet på panden.