Baklava og andre tyrkiske opskrifter

Om baklava egentlig er af tyrkisk oprindelse, er uvist. Men Tyrkiet er ét blandt flere lande, der hævder, at baklava opskriften stammer fra netop deres køkken. Og det er da heller ikke helt utænkeligt, at baklava er tyrkisk, for det tyrkiske køkken er faktisk ret omfattende lige fra morgenmad til desserter.

Egentlig stammer det tyrkiske køkken oprindeligt fra sultanatets hofkøkken. Hofmåltiderne bestod af et hav af retter, der var komplicerede at tilberede, og som skulle serveres samtidig. Men det er da ikke helt umuligt at gøre dem kunsten efter. Der findes masser af opskrifter på tyrkiske retter, som næsten kan laves magen til i dit eget køkken. Dog skal du måske i andre butikker, end du plejer for at handle nogle af ingredienserne.

Baklava og andre desserter

Vi starter med desserten først. Og det er her baklava kommer ind i billedet. Det er i øvrigt Tyrkiets nationalkage, og den er supersød. Derfor egner den sig også godt som dessert.

Irmik helvasi er en tyrkisk semulje-dessert. Den serveres som regel lun, men kan også spises kold. Den serveres oftest sammen med tyrkisk is (Maras dondurma).

Tyrkiske middagsretter

Der findes en del velkendte middagsretter fra Tyrkiet. F.eks. dolma – ikke at forveksle med dolmer, som jo er kål- eller vinblade, der er fyldt med en eller form for fars. Og de hedder sarma på tyrkisk. Dolma er grøntsager fyldt med fars – grøntsager som f.eks. auberginer, bøftomater eller peberfrugter.

Du kan også få serveret manti som hovedret, når du besøger Tyrkiet. Det er Tyrkiets svar på ravioli.

Frokostretter

Lahmacun er nok én af de meste kendte frokostretter. Det er en tyrkisk pizza. Men også börek er kendt ud over Tyrkiets grænser. Det er et bradepandebrød med fyld. Og der skal en lidt krævende teknik til for at tilberede det.

Morgenmad

Til morgenmad spiser tyrkerne ofte varme retter eller brød. F.eks. er menemen en tyrkisk morgenmadsopskrift. Det er en krydret ret med grøntsager og æg, og den serveres varm – evt. med et stykke brød til.

Simit er også noget, du kan få serveret til morgenmad i Tyrkiet. Det er brødkranse, der er drysset med sesamfrø. Og har du smagt simit, så husker du det. De er usandsynligt velsmagende.

Supper

Men også supper er det tyrkiske køkken kendt for. Og de bliver i øvrigt også serveret som morgenmad for mændene, som har arbejdet på marken et par timer. Det kan f.eks. være Barmya yemegi, som er en suppe med masser af okra i og oksekød, løg, tomater samt chili. Så som du kan se, er det tyrkiske køkken ret omfattende og bestemt ikke særligt tæt på det danske.

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account