Aftensmad mod mavesyre – hvordan kan man stadig nyde et godt måltid, selvom mavesyren driller?

mad mod mavesyre

Mavesyre er et problem for mange danskere.

Men hvad er mavesyre, hvordan kan du neutralisere den – og hvad skal du gøre, hvis du allerede sidder ved aftensmadsbordet og du pludselig kan mærke, at der er et surt opstød eller noget uro i maven er på vej?

Det kan du lære mere om i denne artikel.

Hvad er mavesyre?

Mavesyre er den væske i din mavesække, som er med til at bearbejde og opløse den mad, du spiser. Det er altså en del af fordøjelsesprocessen, som nedbryder proteiner, vitaminer, calcium og jern, så de kan blive optaget i kroppen.

Mavesyre er også med til at dræbe uønskede bakterier i maven, så du ikke bliver syg eller får en infektion.

Mavesyre består af en række forskellige syreformer, primært saltsyre, kaliumklorid og natriumklorid. Mavesyre er – som navnet antyder – acidisk eller syrlig, og har en pH-værdi på omkring 1.5 til 3.5.

Mængden af mavesyre, som din krop udskiller, bliver reguleret af din sult, din forventning om snart at skulle spise, mængden af mad i din mave og din tarmflora i din tyndtarm. Udover din tyndtarm også er med til at nedbryde maden yderligere, er den også en vital del af dit immunforsvar.

Hvad neutraliserer mavesyre?

Mange danskere døjer med for meget mavesyre. Heldigvis eksisterer der et væld af håndkøbsmedicin og tyggetabletter, som kan neutralisere mavesyre. Hvis du ikke har mulighed for at få fat i håndkøbsmedicin, er der dog heldigvis forskellige typer af mad og drikkevare, som til nød kan lindre problemer med en urolig mave.

Mavesyre er syrlig, og kan derfor neutralisere med basisk mad, rigelig med vand og lidt ro. Frugter og nødder såsom bananer og mandler kan også have en syreneutraliserende virkning. Du kan læse mere i vores indlæg om halsbrand.

Hvis du sidder på arbejdet eller på en café og ikke ønsker, at ejeren af WiFi-netværket – eller hvis en anden person bruger samme computer eller telefon som dig – kan følge med i dine mavekvaler, kan det være en idé at skifte til en privat browser eller tænde for din VPN, som skjuler din trafik. Så slipper du for at dele med hele verden, at du har problemer med din mavesyre.

Hvad er dine alternativer, når du allerede er på restauranten eller nyder din aftensmad?

Hvis man pludselig oplever, at mavesyren driller op til aftensmad, på restauranten eller lige før et måltid, er det dog de færreste af os, som lige har tid til at smutte på apoteket. 

Heldigvis er der dog visse retter, som kan virke lidt behjælpelige på mavesyren.
Hvis du eksempelvis er på en thai restaurant, kan det være en god idé eksempelvis at bestille en omgang rice crackers som forret, da tørt brød uden fedt kan være med til at neutralisere mavesyren. Du bør også drikke rigeligt med vand og spise mindre portioner. Frisk ingefær er også et gammelt husråd mod halsbrand, hvis den rå ingefær har trukket lidt varmt vand i en 5 minutter.

Gode råd at tage med sig

Sørg for at holde kroppen i balance, og sørg for at holde hygiejnen ved lige. Dette vil hjælpe dig både nu og i fremtiden. Her kan flere hygiejne produkter holde unødvendige bakterier væk, så du og maven fortsat kan holde sig sund og rask.

Husk en balanceret kost, og er du i underskud af vitaminer, kan det også hjælpe dig på rette vej.

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2022 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account