Sådan vælger du vin til asiatisk mad

vin til asiatisk mad

Asiatisk mad er ikke bare ét køkken, men består af mange forskellige køkkener; fx. Det japanske køkken, det thailandske køkken eller det indiske køkken. Når du skal vælge vin til asiatisk mad er det vigtigt at skelne mellem hvilken type ret du skal have fremfor, hvilket køkken det kommer fra. 

Generelt bør man i de fleste tilfælde vælge en hvidvin, men der er dog undtagelser. Vi prøver her at guide dig til, hvilken type vin du bør vælge afhængigt af din ret: 

Til de parfumerede

I mange asiatiske køkkener bruges ofte ingredienser som fx lime, citrongræs eller ingefær. Sådanne ingredienser giver en lækker parfumeret smag, som betyder at du skal vælge en vin, som ligeledes har en lettere parfumeret smag, der kan matche smagene fra maden.

Hvis der fx er brugt lime og citrongræs, kan det være en god idé at vælge en vin med citrusnoter. Derudover er det også en fordel at vælge en vin, som har lidt fedme og fylde. Oplagte bud på en vine der passer til er fx riesling, pinot gris eller sauvignon blanc. 

Til de stærke

De stærke asiatiske retter, som vi typisk kender fra det indiske køkken og det thailandske køkken, kan variere meget i hvor stærke de er. Afhængig af styrken kan det stærke også være mere eller mindre dominerende. Derudover kan det også være forskel på det samlede smagsindtryk. I let krydrede kødretter kan man fx godt vælge en let og frisk rødvin, mens man til en stærk karryret bør vælge en fyldig og aromatisk hvidvin, som kan give karryen noget modstand. Det kunne fx være en gewürztraminer eller pinot gris. 

Til de lette

Som nævnt i indledningen, spænder det asiatiske køkken bredt. Udover stærke eller parfumerede retter, indeholder det asiatiske køkken også lettere retter som fx sushi. Til de stærke retter, skal man bruge en vin som ikke bliver overdøvet af maden. Når du har en smagsmæssig let ret, er det omvendt vigtigt at vælge en let vin som ikke overdøver maden og dermed dominere hele smagsindtrykket. Forslag hertil kunne fx være en let chardonnay eller endda en let rosé til de solrige dage.

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2020 Madmagasinet

Kontakt os

Vi er her ikke lige nu men send os en mail og vi vil svare så hurtig som muligt

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account