Hvorfor spiser vi nytårstorsk?

I dag er torsken i ret udbredt blandt danskerne, men der er nu stadig nogle der spiser den nytårsaften som en tradition. Dog har denne torsk fået hård konkurrence af andre retter. Men hvorfor er det egentlig torsken er en tradition?

I den katolske tid blev fisk betragtet som en fastespise. Adventstiden var bestemt en faste og derfor fik fisken en naturlig placering på de fleste menneskers menu. Under reformationen har man også rigtig mange steder spist fisk som én af de foretrukne retter i julen. I 1700- og 1800- årene begynder man imidlertid at spise fisk nytårsaften eller i nogle tilfælde nytårsdag. Dette kunne være som modvægt til alt den fede julemad man netop har spist sig igennem. Det var altså noget man pludselig også gjorde trods man ikke var katolik. Især ved kystegne var det særlig udbredt at spise fisk ligesom det stadig er det den dag i dag. Men efterhånden som transportforholdene blev bedre, eksempelvis i form af jernbaner, så udbredtes denne skik.

I dag er vi desværre ved at smide denne tradition bort, da det bliver mindre og mindre almindeligt at spise fisk. Dette må være grunden til, at flere og flere danskere vælger andre nytårstraditioner frem for denne. Hvis man alligevel skulle have lyst til at prøve én af de mange forskellige retter med torsk, så er der en super lækker torskeret lige her.

Kogt i stykker

Alle ingredienserne undtagen eddiken koges i 5-10 min. Sluk derefter og tilsæt derpå eddiken. Rens torsken godt og skær den derpå i stykker. Disse stykker skal cirka måle 5-6 cm i tykkelsen. Nu bringes kogelagen op til kogepunktet og derpå tilsætter du torsken. Lad gryden koge op til kogepunktet og tag derpå gryden af. Det er vigtigt at gryden denne gang ikke bringes i kog. Gryden står nu ikke på varmen, men torsken trækker i lagen i 6-8 min under et tætsluttende låg. Før fisken tages op af gryden, skal du fjerne det overskydende skum. Dette kaldes at skumme kogelagen af. Dette gøres nemmest med en hulsigte eller en ske med hul i.

Helkogt

Man kan sagtens koge torsken i et stykke. Herved skal du bruge samme anvisning. Nu skal du blot lade torsken stå på lavere blus i blot 5 minutter. Herefter slukker du og lader torsken trække i 10-12 minutter. Herefter afskummer du og anretter den på et fad.

Kogelage
3 liter vand
3 spsk. Salt
1 spsk. Sukker
1 dl lys lagereddike
5 laurbærblade
2 spsk. Let knuste peberkorn

Bacon smør

Bacon

100 g smør

Bacon skæres i tern og steges på en pande, til den er helt sprød. Dette gøres bedst ved minimum varme. Når bacon er sprød hældes fedtet fra panden og der tilsættes nu 100 g smør. Når smøren er smeltet hældes det i en lille porcelænsskål, som stilles på køl. Nu har du lækker bacon smør til din kogte torsk. Dette kan være med til at gøre torsken lidt mere spændende for selv den mindste i familien. Husk at fisk er sundt!

Bonus

Torsken kan serveres med lækker garniture af diverse rodfrugter. Og en lækker sennepssauce. Dertil kunne man servere kogte kartofler.

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2024 Madmagasinet

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account