Hvad er nøglen til en glad familie? Hvis man spørger danskerne, er svaret sunde måltider kombineret med
kvalitetstid med familien.
En ny landsdækkende undersøgelse fra den globale måltidskasseleverandør HelloFresh viser, at næsten tre
ud af fire danskere mener, at når børn har gode madvaner og spiser sundt og varieret, så giver det en følelse
af ro hos forældrene.
Til trods for, at et flertal af danskerne ser sunde måltider og hyggelige stunder rundt om spisebordet, som
vejen til en glad familie, kan hverdagens travlhed gøre det svært at finde ro og ikke mindst tid til det.
Hver femte dansker oplever nemlig det at finde tid til madlavning, som den største udfordring.
Børn i dag er mindre kræsne end dengang deres forældre var børn
Når det kommer til selve madlavningen, oplever danskerne også en stor udfordring. For maden skal være
sund og varieret, men helst også velkendt, især hvis man spørger forældrene. Voksne danskere har en
tendens til at fravælge specifikke retter eller ingredienser, som de aldrig har smagt før – hvilket skyldes, at
hver fjerde dansker føler sig sikker på, at de ikke vil kunne lide det.
Vi kender alle til den velkendte forestilling om, at børn bliver mere og mere kræsne, men faktisk mener to ud
af fem danskere, at deres børn er mere åbne for at prøve nyt mad, end da de selv var børn.
Inkludér børn i madlavningen
Danskerne oplever dog stadig en stor udfordring i at få børnene til at prøve nye retter, og de kæmper med at
udfordre deres smagsløg. Når det lykkedes danskerne at få deres børn til at prøve nyt mad, svarer næsten en
tredjedel af danskerne at det sker, når børnene er inkluderet i madlavningen.
Følgende er nogle gode råd til hvordan du kan involvere børnene mere i madlavningen:
3 gode råd til madlavning med børnene:
1) Sørg for at involvere børnene i madlavning, det kan være alt fra at røre i gryderne, ælte farsen, hakke
grøntsager eller ælte dejen med mere. Og husk at tilpasse sværhedsgraden efter dit barns alder.
2) Det skal være sjovt at være i køkkenet. Lav det til en lille konkurrence – fx hvem kan hurtigst vaske
to æbler, eller skrælle en gulerod.
3) Giv dit barn et lille hjørne af køkkenet, hvor de kan stå på en taburet og lave mad, og accepter at det
roder lidt ekstra at have børn med i køkkenet. Ved at give dem et afgrænset område er der lidt
mindre at rydde op.
De tre gode råd er udviklet af culinary manager i HelloFresh, Sara Hofgaard