Vinguide for begyndere

Vinguide for begyndere 2

Dette indhold er sponsoreret. At drikke vin bliver somme tider en prætentiøs affære. Det kan nemlig være vanskeligt at finde hoved og hale i vinens verden, når der findes utallige druesorter vinområder. Det behøver dog ikke være sådan! Med denne vinguide for begyndere kan du få styr på den vigtigste basisviden om vin og eksempelvis få svaret på, hvilken vin du skal servere til din mad, samt hvor mange grader den skal være.

Vintyper

Hvad angår vin, skelnes der mellem to hovedkategorier, nemlig bordvine og hedvine. Bordvine omfatter rødvin, hvidvin, rosévin og mousserende vin, der maksimalt har 14 % alkohol. Bordvine dækker altså over de klassiske vine. Hedvine har en lidt højere alkoholprocent og betegner søde og tørre vine, såsom portvin.

Mad og vin

Når du skal vælge vin til mad, kan du tage udgangspunkt i at matche struktur og smagsfylde. Det vil sige at matche syre til syre og sødme til sødme samt intensiteten i maden til intensiteten i vinen. Selvom den enkeltes smag naturligvis også spiller en afgørende rolle, kan du også overveje at følge dette overordnede billede over, hvilke smagsvarianter, der passer sammen med de forskellige former for vin:

  • Vin med let sødme som eksempelvis chardonnay går godt til runde smagsvarianter som spaghetti, avokado og banan
  • Syrerige hvidvin som eksempelvis riesling går godt til friske smagsvarianter som tomat, æble, grøn salat og østers
  • Rødvin med garvesyre som eksempelvis bordeaux går godt til robuste og tørre smagsvarianter som grillet og rødt kød
  • Sødmefulde vine som eksempelvis portvin og sherry går godt til rige smagsvarianter som flødeskum
  • Pebrede vine som eksempelvis grüner veltliner går godt til stærke smagsvarianter som sennep, peberrod og chili
  • Rige og fyldige vine som eksempelvis shiraz går godt til modne og balancerede smagsvarianter som stegt kød og svampe

Vinens temperatur

Temperaturen på vinen påvirker faktisk smagen betydeligt mere, end du måske lige skulle tro. Her kan du se, hvilken temperatur, der er den perfekte, for de forskellige vintyper:

18 grader: Klassiske, fyldige rødvine som fx bordeaux, cabernet sauvignon og zinfandel

17 grader: Fyldige rødvine som fx syrah og barbaresco

16 grader: Klassiske, fyldige rødvine som fx bourgogne, pinot noir, rioja og pinotage

15 grader: Mellemfyldige rødvine som fx merlot, chianti og barbera

14 grader: Hedvine som fx sherry, tør madeira og portvin

13 grader: Lette rødvine som fx beaujolais, gamay, côtes-de-rhône og dolcetto

12 grader: Fyldige hvidvine som fx bourgogne, chardonnay og bordeaux

11 grader: Mellemfyldige hvidvine som fx sancerre, sauvignon blanc, riesling og soave

10 grader: Rosé og lette hvidvine som fx white zinfandel, pinot grigio og colombard

9 grader: Årgangschampagner

8 grader: Dessertvine som fx late harvest og sauternes

7 grader: Mousserende vine som fx prosecco, cava, lambrusco og champagne

0 Kommentarer

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

©2021 Madmagasinet

Kontakt os

Vi er her ikke lige nu men send os en mail og vi vil svare så hurtig som muligt

Sending

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account